23948sdkhjf

Nya rekommendationer vid behandling av säsongsinfluensa

På fredagen kom Läkemedelsverket med nya behandlingsrekommendationer för säsongsinfluensa. Årlig vaccination för riskgrupper är fortfarande den viktigaste insatsen. Men även antivirala läkemedel kan vara ett bra komplement till vaccination. 

Att även få antivirala läkemedel, utöver vaccination, är ett sätt att få bättre effekt. Ju tidigare i sjukdomsförloppet, desto bättre. Varje år utgör epidemier med luftvägsinfektioner en betydande samhällspåverkan bland äldre och personer i riskgrupp.

– Årlig vaccination av riskgrupper är den viktigaste åtgärden för att förebygga influensa i befolkningen. Vaccinets effektivitet kan variera mellan säsonger och patientgrupper, med en skyddseffekt på i genomsnitt 60 procent. Vaccination skyddar i första hand mot allvarlig sjukdom och död men skyddet avtar efter några månader. Även vaccinerade personer kan insjukna och behöva behandling, säger Maria Furberg, infektionsöverläkare och utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Antivirala läkemedel kan bromsa virusets tillväxt i kroppen och rekommendationerna ska ge sjukvården ett kunskapsstöd för antiviral behandling av influensa och vänder sig främst till förskrivare som en vägledning. 

– Läkemedel mot influensa har bättre effekt ju tidigare i sjukdomsförloppet de sätts in och bör användas till smittade som tillhör medicinska riskgrupper. Läkemedlen är mycket effektiva när de ges som profylax efter exponering, vilket är värdefullt om influensasmitta upptäcks på exempelvis ett särskilt boende för äldre, säger Maria Furberg.

Behandlingsrekommendationerna har uppdaterats från de tidigare som kom 2011. Ett av skälen till uppdateringen är att ett nytt läkemedel för behandling av influensa har godkänts. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De startar kvinnligt chefsnätverk inom life science
Hon tar över som ordförande för Atlas Antibodies
Vaccinbråket fortsätter – Pfizer/Biontech slår tillbaka mot Moderna
Vicore tar in 200 miljoner — utvecklar behandling mot lungfibros
Stororder till samarbetspartner kan bli bingo för Raysearch
Ny Sverigechef till Boehringer Ingelheim
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.093