23948sdkhjf

Macchiarinis advokat efter domen: "I väsentliga delar nöjda med utgången"

Försvaret är i stora delar till freds med den villkorliga domen mot den italienske kirurgen Paolo Macchiarini.

Vår utgångspunkt är ju att Paolo är oskyldig. Men vi är i väsentliga delar nöjda med utgången, säger hans offentlige försvarare advokat Björn Hurtig till Läkartidningen.

Paolo Macchiarini stod åtalad för tre fall av grov misshandel, och åklagaren yrkade på minst fem års fängelse. Men när domen föll på torsdagen visade det sig att Solna tingsrätt gör en helt annan bedömning än åklagaren.

I två av fallen frias Macchiarini helt, och i det tredje nöjer sig rätten med att döma enligt åklagarens andrahandsyrkande, grovt vållande till kroppsskada, som Life Science Sweden rapporterat tidigare idag.

Påföljden stannar vid villkorlig dom.

Björn Hurtig har efter domen varit i kontakt med Macchiarini, som ännu inte beslutat slutgiltigt om han ska överklaga domen i den del där han fällts. Advokaten säger till tidningen att det är bra att domstolen stått emot det mediala tryck som funnits mot hans klient.

Men jag är också glad att vi kunnat visa att det åklagaren påstått om uppsåt – att han med flit skadat någon – inte håller. Det är ändå en läkare vi pratar om och de flesta läkarna vill göra gott.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109