23948sdkhjf

Bilder av skönheten i mikrokosmos belönas med Lennart Nilssons pris

Den fotograferande doktorn i medicinsk molekylärbiologi Martin Oeggerli vid Micronaut GmBH i Basel tilldelas Lennart Nilsson Award 2022.

Martin Oeggerli, som varit frilansande vetenskapsfotograf sedan 2005, använder svepelektronmikroskop för att avbilda små organismer som han sedan färglägger för att få fram deras inneboende skönhet och tydliggöra naturens design.

Resultatet blir fascinerande vackra bilder av exempelvis dendritiska celler och den mänskliga tarmfloran.

Nu tilldelas han det prestigefyllda pris som inrättades 1998 för att hedra den världsberömde svenske mästerfotografen Lennart Nilsson.

Motiveringen lyder: "Dr Martin Oeggerli tilldelas priset som ett erkännande för hans förmåga att åskådliggöra vetenskapen och avslöja skönheten i mikrokosmos med hjälp av svepelektronmikroskopet."

Martin Oeggeli berättar om sitt arbete i ett mejl till Life Science Sweden.

"Jag arbetar ofta i nära samarbete med forskare för att visa deras senaste resultat. Nyligen till exempel för att skildra mikrobiomet på den äldsta ost som någonsin hittats (ännu inte publicerat), banbrytande resultat från en ny bröstcancerstudie, eller för att visa nya teknologier som kommer att bidra till medicinsk forskning", skriver han.

Se fler av Martin Oeggerlis bilder på www.micronaut.ch.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094