23948sdkhjf

Stark kritik mot Sverige för utebliven beställning av covidvaccin

Valneva och EU-kommissionen har ingått avtal om 1,25 miljoner doser av bolagets covidvaccin, men Sverige har inte lagt någon beställning.

– Vi förstår inte detta beslut. Valneva har en av de största tillverkningsanläggningarna för vacciner i Sverige med många anställda och det borde vara i den svenska regeringens intresse att se till att vaccinproduktionen i Sverige används för dagens och framtida pandemier. Den svenska vaccinstrategin, att ha tillgång till en bred portfölj av olika covid-19-vacciner, är inte i linje med detta beslut, säger Janet Hoogstraate, Sverigechef för Valneva till Life Science Sweden.

Socialminister Lena Hallengren (S) klippte bandet när Valnevas nya vaccinfabrik i Solna invigdes i april i år, något Life Science Sweden tidigare skrivit om. Till tidningen sade hon då att det var ett gott betyg till Sverige och till life science-sektorn att Sverige nu har en vaccinfabrik och med det en god beredskap i framtiden. 

Att EU-länder och dess medborgare nu får tillgång till bolagets vaccin – det enda covid-19-vaccin som fått standardmarknadsgodkännande av EMA, är glädjande enligt Janet Hoogstraate. Vaccinet är det enda covidvaccin som är baserat på en traditionell tillverkningsmetod, ett inaktiverat helvirusvaccin.

– Men vi beklagar att den svenska befolkningen inte får tillgång till Valnevas covid-19-vaccin, säger hon.

Alla vaccindoser som är beställda fylls, synas och packas på Valnevas nya fabrik i Solna för att därifrån distribueras till andra länder. Under våren levererades de första doserna till Bahrain från Solna och snart följer de doser som EU-länderna har beställt.

– Våra medarbetare i Sverige är i största grad involverade i produktionen och leveranserna av vårt covidvaccin, säger Janet Hoogstraate.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.128