23948sdkhjf

Stark kritik mot Sverige för utebliven beställning av covidvaccin

Valneva och EU-kommissionen har ingått avtal om 1,25 miljoner doser av bolagets covidvaccin, men Sverige har inte lagt någon beställning.

– Vi förstår inte detta beslut. Valneva har en av de största tillverkningsanläggningarna för vacciner i Sverige med många anställda och det borde vara i den svenska regeringens intresse att se till att vaccinproduktionen i Sverige används för dagens och framtida pandemier. Den svenska vaccinstrategin, att ha tillgång till en bred portfölj av olika covid-19-vacciner, är inte i linje med detta beslut, säger Janet Hoogstraate, Sverigechef för Valneva till Life Science Sweden.

Socialminister Lena Hallengren (S) klippte bandet när Valnevas nya vaccinfabrik i Solna invigdes i april i år, något Life Science Sweden tidigare skrivit om. Till tidningen sade hon då att det var ett gott betyg till Sverige och till life science-sektorn att Sverige nu har en vaccinfabrik och med det en god beredskap i framtiden. 

Att EU-länder och dess medborgare nu får tillgång till bolagets vaccin – det enda covid-19-vaccin som fått standardmarknadsgodkännande av EMA, är glädjande enligt Janet Hoogstraate. Vaccinet är det enda covidvaccin som är baserat på en traditionell tillverkningsmetod, ett inaktiverat helvirusvaccin.

– Men vi beklagar att den svenska befolkningen inte får tillgång till Valnevas covid-19-vaccin, säger hon.

Alla vaccindoser som är beställda fylls, synas och packas på Valnevas nya fabrik i Solna för att därifrån distribueras till andra länder. Under våren levererades de första doserna till Bahrain från Solna och snart följer de doser som EU-länderna har beställt.

– Våra medarbetare i Sverige är i största grad involverade i produktionen och leveranserna av vårt covidvaccin, säger Janet Hoogstraate.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De startar kvinnligt chefsnätverk inom life science
Hon tar över som ordförande för Atlas Antibodies
Vaccinbråket fortsätter – Pfizer/Biontech slår tillbaka mot Moderna
Vicore tar in 200 miljoner — utvecklar behandling mot lungfibros
Stororder till samarbetspartner kan bli bingo för Raysearch
Ny Sverigechef till Boehringer Ingelheim
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.126