23948sdkhjf

Flera regioner börjar ge dos 4

Snart rullar flera regioner ut vaccination med dos 4 av vaccin mot covid-19 till hela den vuxna befolkningen, visar Life Science Swedens rundringning. Men inte alla regioner klarar att hålla samma vaccinationstakt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos med vaccin mot covid-19 för personer över 65 år och personer som ingår i en riskgrupp från och med den 1 september i år.

Idag, fredag, meddelade Region Stockholm att personer i Stockholm som uppfyller dessa kriterier ska erbjudas en fjärde dos från och med 1 september, i enligheten med rekommendationen från Folkhälsomyndigheten. Övriga vuxna invånare i regionen ska erbjudas dos 4 från och med den 12 september.

Life Science Sweden har ringt runt till flera andra regioner för att höra vad som gäller i dessa.

I Västra Götaland börjar man vaccinera personer 18-64 år med den fjärde dosen från och med 1 september. Regionen planerar att gå ut med mer information i mitten på nästa vecka.

Ett liknande besked lämnas av Region Skånes vaccinsamordnare Anna Lindén:

"Från den 1 september kommer det vara möjligt för personer i åldern 18-64 år att boka in sig för en fjärde dos. Det kommer framförallt att finnas vaccinationstider hos de mottagningar som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne", meddelar hon.

I Region Uppsala ska personer över 65 och personer som ingår i en riskgrupp också få dos 4 från och med början av september. Vaccinering i åldrarna 18-64 påbörjas den tredje veckan i september, men inget exakt datum är satt än.

Region Västerbotten har en liknande tidsplan, men har inte heller spikat något datum. Det ser, enligt regionens vaccinsamordnare, ut som att vaccinering med dos 4 till personer från 18 år kan inledas "i mitten/slutet av september".

I Östergötland ska dos 4 börja ges från och med den 1 september.

”Vi erbjuder vaccin i åldersordning. När i tiden olika grupper kommer att kallas är för tidigt att säga”, skriver regionen i ett mejlsvar.

Men det finns även regioner som inte hunnit lika långt i vaccinationsprogrammet. I Region Kronoberg väntas de yngre åldergrupperna erbjudas dos 4 först i oktober eller november.

– Vi har inte kapacitet att erbjuda alla åldersgrupper vaccin på en gång, utan vi börjar med de äldsta och sköraste. När vi är klara med 80+ och riskgrupperna kommer vi att öppna för dem som är 65 år och äldre. Och när vi är klara med dem öppnar vi för 18-64 år. Preliminärt räknar vi med att det kan ske i mitten på hösten, i oktober-november. Går det fortare så öppnar vi förstås så tidigt vi kan, säger Annika Tigerhielm, koordinator för covid-19-vaccination i Region Kronoberg.

I Region Jönköping inleds vaccination av dem som rekommenderas dos 4 för gruppen 65+, SÄBO/hemsjukvård och övriga riskgrupper den 1 september. Regionens smittskyddsläkare Malin Bengnér säger att beslut ännu inte är fattat för åldersgruppen yngre än 65, men att ett besked kommer inom kort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11