23948sdkhjf

Glada miner efter EU-godkännande av Pepaxti: "Grundläggande för Oncopeptides"

EU-kommissionen har nu godkänt Pepaxti (melfalan flufenamid) för behandling av vuxna patienter med särskilt svårbehandlat multipelt myelom.

Beslutet var väntat efter ett positivt utlåtande i juni från CHMP, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för humanläkemedel .

Icke desto mindre var beskedet efterlängtat av Oncopeptides, som i fjol drabbade av stora motgångar i USA. Där valde bolaget att dra tillbaka Pepaxto (som läkemedlet heter i USA) efter negativa signaler från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Godkännandet av Pepaxti i Europa är grundläggande för Oncopeptides och innebär mycket goda nyheter för patienter och aktieägare, säger Jakob Lindberg, vd för Oncopeptides, i ett pressmeddelande.

Bolaget ska nu öka marknadsförberedelserna inför lansering av Pepaxti i Tyskland under årets fjärde kvartal. Avsikten är att göra läkemedlet tillgängligt för patienter i hela Europa.

Godkännandet i EU avser patienter som har fått åtminstone tre tidigare behandlingslinjer, vars sjukdom är resistent mot minst en proteasomhämmare, ett immunmodulerande läkemedel och en monoklonal antikropp riktad mot CD38 och som har uppvisat sjukdomsprogression vid eller efter den sista behandlingen.

Trots introduktionen av nya behandlingar så har patienter med trippelklassrefraktär sjukdom ett stort medicinskt behov, eftersom deras behandlingsmöjligheter till sist blir uttömda, säger Jakob Lindberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109