23948sdkhjf

De kandiderar till posten som KI-rektor

Valet av ny rektor till Karolinska institutet har gått in i slutspurten. Två kandidater av cirka 100 återstår – Annika Östman Wernerson, vid KI, och Eva Tiensuu Janson, vid Uppsala universitet.

Drygt 100 kandidater har gåtts igenom och nu har valkommittén och sökkommittén kommit fram till två slutkandidater – Eva Tiensuu Janson och Annika Östman Wernerson, skriver Dagens Medicin.

Vi har gjort en sammantagen bedömning och kommit fram till att en av dessa två kandidater är bäst lämpade att leda KI. Det har varit en lång process där vi värderat upp mot 100 kandidater varav många har varit väldigt kvalificerade, säger Göran Stiernstedt, ordförande i valkommittén, på KI:s hemsida.

Den första september presenteras kandidaterna och valkommittén beslutar vem av kandidaterna som förs fram till konsistoriet, och den 13 september beslutar konsistoriet vilken kandidat som Ki kommer att föreslå för regeringen.

Slutkandidaterna har den bredd och erfarenhet från olika poster som vi har eftersökt. Det är också roligt att de har lite olika profil: Annika kommer inifrån KI med en tyngdpunkt på utbildning och kompetensförsörjning medan Eva kommer utifrån med en tyngdpunkt på samverkan med hälso- och sjukvården och life science, säger Erika Franzén, ordförande i sökkommittén, på hemsidan.

Eva Tiensuu Janson är professor i medicin vid Uppsala universitet och har arbetat som prefekt och dekan vid olika fakulteter. Hon är ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci vid Uppsala universitet.

Annika Östman Wernerson är professor i njur- och transplantationsvetenskap på KI och överläkare i klinisk patologi. Hon är sedan 2019 KI:s vice rektor för utbildning.

Nuvarande rektor Ole Petter Ottersens förordnande löper ut den sista februari 2023, och den nya rektorn tillträder sin tjänst den 1 mars 2023.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111