23948sdkhjf

Novartis plan: att knoppa av Sandoz

Den schweiziska läkemedelsjätten Novartis planerar att knoppa av sin generika- och biosimilardivision Sandoz och göra den till ett fristående bolag.

Sandoz försäljning har tagit stryk av den prispress som präglat generikaindustrin under senare år, särskilt i USA, och beskedet om en kommande avknoppning från Novartis kommer enligt analytiker inte oväntat, skriver nyhetsbyrån Reuters och flera andra medier.

Novartis har sedan oktober i fjol utrett olika lösningar för Sandoz, och även försäljning har varit ett alternativ. Novartis uppges ha fått vissa preliminära intresseanmälningar, men inga formella bud har kommit, enligt vd:n Vas Narasimhan.

Vi tror att en spin off är det klart troligaste och bästa sättet att separera de bägge bolagen, sa han i ett telefonmöte med analytiker på torsdagen.

Tanken är att avknoppningen ska genomföras under andra halvåret 2023. När det sker kommer Sandoz, som i fjol hade en global försäljning på närmare 10 miljarder dollar, att bli Europas ledande generikabolag, enligt Novartis.

Ett fristående Sandoz väntas ha sitt huvudkontor i Schweiz, och nuvarande vd:n Richard Saynor väntas bli kvar på sin post.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Uppsalaföretag beviljas särläkemedelsstatus i USA
Krav på screening för fler cancerformer – ”Sverige har inget att skryta med“
Kvinnohälsobolag tar in 55 miljoner för fortsatt expansion
Synartro ansöker om klinisk prövning av knäartrosbehandling
Ny vd till Vitrolife
Rekrytering slutförd till Alzecures smärtstudie
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094