23948sdkhjf

Novartis plan: att knoppa av Sandoz

Den schweiziska läkemedelsjätten Novartis planerar att knoppa av sin generika- och biosimilardivision Sandoz och göra den till ett fristående bolag.

Sandoz försäljning har tagit stryk av den prispress som präglat generikaindustrin under senare år, särskilt i USA, och beskedet om en kommande avknoppning från Novartis kommer enligt analytiker inte oväntat, skriver nyhetsbyrån Reuters och flera andra medier.

Novartis har sedan oktober i fjol utrett olika lösningar för Sandoz, och även försäljning har varit ett alternativ. Novartis uppges ha fått vissa preliminära intresseanmälningar, men inga formella bud har kommit, enligt vd:n Vas Narasimhan.

Vi tror att en spin off är det klart troligaste och bästa sättet att separera de bägge bolagen, sa han i ett telefonmöte med analytiker på torsdagen.

Tanken är att avknoppningen ska genomföras under andra halvåret 2023. När det sker kommer Sandoz, som i fjol hade en global försäljning på närmare 10 miljarder dollar, att bli Europas ledande generikabolag, enligt Novartis.

Ett fristående Sandoz väntas ha sitt huvudkontor i Schweiz, och nuvarande vd:n Richard Saynor väntas bli kvar på sin post.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078