23948sdkhjf

Nanexa skriver avtal med globalt läkemedelsbolag

Det Uppsala-baserade bolaget Nanexa har tecknat ett Material Transfer and Feasibility Study Agreement men en global aktör.

Nanexa utvecklar, med hjälp av nanoteknologi, ultratunna skal till läkemedelspartiklar för att aktiv substans ska kunna sippra ut långsamt. På så sätt ska en mer kontrollerad frisättning av läkemedel kunna åstadkommas.

Läs också: Nanexa flyttar in i nya lokaler – ska få bolaget att växa

Nu meddelar företaget att det har skrivit ett avtal med ett stort läkemedelsföretag. Avtalet gäller utvärdering av Nanexas drug delivery-system, Pharma Shell.

– Det är väldigt intressant att vi i detta projekt nyttjar vårt Pharma Shell-system där den höga andelen läkemedelsubstans (drug load) som vi kan åstadkomma är en verklig nyckelfördel. En lokal och riktad frisättning av den aktiva substansen kan innebära flera fördelar jämfört med systemisk administrering. Det är naturligtvis också mycket spännande för Nanexa att inleda ett samarbete med detta stora läkemedelsföretag och vi ser fram emot att påbörja arbetet inom kort, med målet att generera resultat som kan ligga till grund för ett mer omfattande utvecklingsprogram, säger David Westberg, vd för Nanexa, i en presskommentar.

Nanexa grundades år 2007 av kemisterna Anders Johansson och Mårten Rooth. Företaget invigde i början av sommaren nya lokaler för renrum på det tidigare Pharmacia-området i Uppsala där bolaget sedan tidigare har ett labb, se tidigare artikel i Life Science Sweden. Förutom att kunna ge en mer kontrollerad frisättning syftar företagets teknologi till att kunna styra läkemedel till rätt ställen i kroppen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
FDA-ansökan inlämnad för Orexos akutläkemedel mot överdos
Individuellt DNA-pass ska ge färre läkemedelsbiverkningar
Självadministrerad astmabehandling godkänd i USA
På anställningsintervjun – det här ska du tänka på
Hög aktivitet på Precisionsmedicinskt centrum
Stort intresse för företag bakom nytt potensläkemedel – nyemission övertecknad
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094