23948sdkhjf

Nanexa skriver avtal med globalt läkemedelsbolag

Det Uppsala-baserade bolaget Nanexa har tecknat ett Material Transfer and Feasibility Study Agreement men en global aktör.

Nanexa utvecklar, med hjälp av nanoteknologi, ultratunna skal till läkemedelspartiklar för att aktiv substans ska kunna sippra ut långsamt. På så sätt ska en mer kontrollerad frisättning av läkemedel kunna åstadkommas.

Läs också: Nanexa flyttar in i nya lokaler – ska få bolaget att växa

Nu meddelar företaget att det har skrivit ett avtal med ett stort läkemedelsföretag. Avtalet gäller utvärdering av Nanexas drug delivery-system, Pharma Shell.

– Det är väldigt intressant att vi i detta projekt nyttjar vårt Pharma Shell-system där den höga andelen läkemedelsubstans (drug load) som vi kan åstadkomma är en verklig nyckelfördel. En lokal och riktad frisättning av den aktiva substansen kan innebära flera fördelar jämfört med systemisk administrering. Det är naturligtvis också mycket spännande för Nanexa att inleda ett samarbete med detta stora läkemedelsföretag och vi ser fram emot att påbörja arbetet inom kort, med målet att generera resultat som kan ligga till grund för ett mer omfattande utvecklingsprogram, säger David Westberg, vd för Nanexa, i en presskommentar.

Nanexa grundades år 2007 av kemisterna Anders Johansson och Mårten Rooth. Företaget invigde i början av sommaren nya lokaler för renrum på det tidigare Pharmacia-området i Uppsala där bolaget sedan tidigare har ett labb, se tidigare artikel i Life Science Sweden. Förutom att kunna ge en mer kontrollerad frisättning syftar företagets teknologi till att kunna styra läkemedel till rätt ställen i kroppen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.083