23948sdkhjf

Bromsade tidig Alzheimers i studie – Bioarctics aktie rusar

Läkemedelskandidaten lecanemab från svenska Bioarctic bromsade signifikant försämringen hos patienter med tidig Alzheimers sjukdom, enligt preliminära resultat från en fas III-studie. Beskedet fick aktien att rusa på onsdagsförmiddagen.

– Resultaten uppfyller helt och hållet våra förväntningar, både vad gäller den höggradiga statistiska signifikansen och samstämmigheten mellan resultaten för det primära effektmåttet och samtliga sekundära effektmått, säger företagets vd Gunilla Osswald i ett pressmeddelande.

Lecanemab är en antikropp som utvecklats för att minska mängden skadlig amyloid beta i hjärnan. Därmed riktar den till skillnad från tidigare terapier in sig på själva sjukdomen istället för på symtomen.

De positiva resultaten från fas III-studien presenterades på onsdagsmorgonen i ett pressmeddelande från Bioarctics samarbetspartner Eisai, som är ett japanskt läkemedelsbolag.

Studien omfattade 1 795 patienter med tidig Alzheimers sjukdom, som fick antingen lecanemab eller placebo. Hos gruppen som fått lecanemab minskade den kliniska försämringen på den globala kognitiva och funktionella skalan CDR-SB med 27 procent efter 18 månaders behandling.

Även samtliga sekundära effektmått uppnåddes med hög statistisk signifikans, enligt bolaget.

Vi är jätteglada över de fantastiska fas III-resultaten för lecanemab i tidig Alzheimers sjukdom som vår partner Eisai tillkännagav idag. Detta ger hopp för miljontals människor över hela världen som kämpar med Alzheimers sjukdom, säger Gunilla Osswald.

En mer utförlig presentation av resultaten från fas III-studien kommer att presenterade vid en Alzheimerskongress den 29 november, för att sedan publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Målsättningen är att lämna in en ansökan om marknadsgodkännande i USA, Japan och Europa senast under det första kvartalet 2023. Lecanemab har sedan tidigare beviljats breakthrough-status av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Nyheten fick Bioarctics aktie att stiga med över 100 procent när börsen öppnades på onsdagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063