23948sdkhjf

EU:s inköp av covidvaccin utreds av åklagare

Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, har inlett en utredning om misstänkta oegentligheter i samband med affärer med covid-19-vaccin inom EU. Flera internationella medier kopplar uppgifterna till ifrågasatta kontakter mellan Pfizers ledning och EU-toppen Ursula von der Leyen.

Eppo är ett oberoende EU-organ med ansvar för att utreda och lagföra förövare av ekonomisk brottslighet som riktar sig mot EU, som exempelvis bedrägeri, penningtvätt och mutbrott.

I fredags meddelade myndigheten att den inlett en utredning kring köp av covid-vaccin inom EU.

"Denna exceptionella bekräftelse kommer efter det extremt höga allmänintresset. Inga ytterligare detaljer kommer att offentliggöras i detta skede", skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt uppgifter i europeiska medier ska det finnas kopplingar till kontakter som ska ha skett på högsta nivå mellan Pfizers ledning och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I april i fjol rapporterade New York Times om sms-meddelanden som ska ha utbytts mellan von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla inför EU:s största vaccinupphandlingskontrakt för upp till 1,8 miljarder doser av Biontech/Pfizer-vaccin. Affären ska ha varit värd upp till 35 miljarder euro om den utnyttjades fullt ut, enligt läckta vaccinpriser, skriver Politico.

EU-kommissionen har vägrat att lämna ut sms:en, eller ens bekräfta att de existerar, när journalister har begärt att få se dem, vilket ifrågasattes av Europeiska ombudsmannen, enligt Time.News.

I september konstaterade ett annat EU-organ, Europeiska revisionsrätten, att kommissionen vägrade att avslöja några detaljer om Ursula von der Leyens personliga roll i samtalen om Pfizer-kontraktet. Man kom också fram till att von der Leyen gjort ett avsteg från de spelregler som gällt i tidigare vaccinförhandlingar för att personligen få fram ett preliminärt avtal, istället för att förlita sig på gemensamma förhandlingsteam.

Kathleen van Brempt, belgisk ordförande för EU-parlamentets covid-19-kommitté, har sagt att flera aspekter av Pfizers kontrakt behöver granskas, bland annat den aktuella sms-trafiken.

– Kommittén kommer att följa det här fallet med stor uppmärksamhet, säger hon, enligt Politico.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Alzheimerkonferens – Flera framsteg inom fältet
Egetis bekräftar budsamtal
Forskningsföretag går samman – vill skapa "slagkraftigt bolag"
"Sjukdomsmodifiering blir standard i Alzheimers"
Beslut idag: 17 innovationsprojekt får finansiering
Här är expertens tips inför lönesamtalet
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.093