23948sdkhjf

EU:s inköp av covidvaccin utreds av åklagare

Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, har inlett en utredning om misstänkta oegentligheter i samband med affärer med covid-19-vaccin inom EU. Flera internationella medier kopplar uppgifterna till ifrågasatta kontakter mellan Pfizers ledning och EU-toppen Ursula von der Leyen.

Eppo är ett oberoende EU-organ med ansvar för att utreda och lagföra förövare av ekonomisk brottslighet som riktar sig mot EU, som exempelvis bedrägeri, penningtvätt och mutbrott.

I fredags meddelade myndigheten att den inlett en utredning kring köp av covid-vaccin inom EU.

"Denna exceptionella bekräftelse kommer efter det extremt höga allmänintresset. Inga ytterligare detaljer kommer att offentliggöras i detta skede", skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt uppgifter i europeiska medier ska det finnas kopplingar till kontakter som ska ha skett på högsta nivå mellan Pfizers ledning och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I april i fjol rapporterade New York Times om sms-meddelanden som ska ha utbytts mellan von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla inför EU:s största vaccinupphandlingskontrakt för upp till 1,8 miljarder doser av Biontech/Pfizer-vaccin. Affären ska ha varit värd upp till 35 miljarder euro om den utnyttjades fullt ut, enligt läckta vaccinpriser, skriver Politico.

EU-kommissionen har vägrat att lämna ut sms:en, eller ens bekräfta att de existerar, när journalister har begärt att få se dem, vilket ifrågasattes av Europeiska ombudsmannen, enligt Time.News.

I september konstaterade ett annat EU-organ, Europeiska revisionsrätten, att kommissionen vägrade att avslöja några detaljer om Ursula von der Leyens personliga roll i samtalen om Pfizer-kontraktet. Man kom också fram till att von der Leyen gjort ett avsteg från de spelregler som gällt i tidigare vaccinförhandlingar för att personligen få fram ett preliminärt avtal, istället för att förlita sig på gemensamma förhandlingsteam.

Kathleen van Brempt, belgisk ordförande för EU-parlamentets covid-19-kommitté, har sagt att flera aspekter av Pfizers kontrakt behöver granskas, bland annat den aktuella sms-trafiken.

– Kommittén kommer att följa det här fallet med stor uppmärksamhet, säger hon, enligt Politico.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078