23948sdkhjf

"Vi behöver tro på en hoppfull framtid"

Fram till för bara några få år sedan – precis före pandemin – stod stjärnorna rätt och alla momentum pekade unisont i en positiv riktning. Framtiden var vår stora religion och fler än bara optimister såg ljust på framtiden. Sen kom pandemin, kriget, energikrisen och med dem började fler att vackla i sin tro på framtiden, skriver Björn Arvidsson i en krönika.

Jag spelar inte poker eller andra spel om pengar, men när jag träffar personer som gör det har jag alltid många frågor. Därmed har jag förstått att runt pokerbordet observerar alla noggrant varandra och den takt man väljer att spela i beror mycket på de övriga. Någon sa att när alla andra spelar försiktigt ska man själv vara aggressiv, och tvärtom när de andra är på offensiven välja att spela försiktigt.

Vi som arbetar med entreprenörer märker tydligt att tyglarna stramats åt, fler oroar sig för nästa finansieringsrunda och många ser över sina tillväxtplaner.

Jag investerar inte själv, men tänker att något bör jag göra med mina pengar. När den ena formen av investering inte är lukrativ ser man över alternativen, något som alltid sker, oavsett pågående inflation, stagnation eller stagflation (nytt oroväckande ord). Med det vill jag säga att de som försöker få sina pengar att växa väljer att placera dem nånstans – och vi skulle ha värde av att förstå var.

Pandemin visade tydligt att life science är en viktig del i lösningen på de medicinska utmaningarna

Utveckling inom life science är en lång resa från idé till slutanvändare som ofta dessutom kräver stora summor pengar. Med regleringar kommer säkerhet och med säkerhet kommer evidens, som i sin tur ger en viss förutsägbarhet. Många av de entreprenörer som har svårt att finna nästa finansiering är beroende av betydligt mer finansiering under många år framöver – och om det finns någon tro på en framtid som påminner om den vi trodde oss navigera mot före pandemin, så borde inte en investering i dessa företag vara främmande.

Visst förstår jag också att fler finansieringsrundor kommer ske innan vi är ute ur tunneln och i en värld där varje finansiär tänker att nästa finansiär ska vilja investera mer, så infinner sig en stor osäkerhet.

Här behöver vi alla bidra till narrativet. Life science är hoppfullt. Pandemin visade tydligt att life science är en viktig del i lösningen på de medicinska utmaningarna, och alla de företag som på något vis har en verksamhet relaterad till läkemedel fick ett uppsving genom ökad orderingång och finansiering. Samma insikter måste översättas i den tro som behövs för att vi ska få fortsatta investeringar i en livsviktig sektor även om nuet erbjuder en skakig resa.

Vi skapar vår egen framtid med de handlingar vi gör. Låt tron på värdet av life science leda oss dit.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078