23948sdkhjf

Ny typ av strålterapi lockar investerare

Svenska Akiram Therapeutics, som utvecklar strålbehandling mot cancer som idag är obotlig, har tagit in 68 miljoner kronor i en aktieemission ledd av investerarnätverket Sciety.

Även investmentbolaget Linc deltar med 20 miljoner i nyemissionen, vars intäkter bland annat ska användas för att inleda en klinisk fas I-studie.

Akiram utvecklar en ny typ av riktad radioimmunterapi för anaplastisk sköldkörtelcancer. Idag saknas effektiv behandling mot sjukdomen, och patienter överlever som regel bara några månader efter att diagnosen ställts.

Behandlingen består av Akirams egenutvecklade antikropp i kombination med den radioaktiva komponenten lutetium 177. I prekliniska studier uppges läkemedelskandidaten ha haft betydande effekt på mänskliga sköldkörteltumörer hos djur, utan tecken på biverkningar.

Bolaget ser även potential hos behandlingen för andra typer av cancer i sköldkörteln, samt i hals och huvud.

Hittills har projektet drivits inom akademin med stöd av bland andra Vinnova, Scilifelab och Cancerfonden. Tillskottet från nyemissionen skapar nya förutsättningar.

– Nu har vi kapital för att med full kraft fortsätta vår satsning och ta nästa viktiga steg på vår spännande resa. Vi ser mycket fram emot att fortsatta utvecklingen av vår läkemedelskandidat och att inleda kliniska studier fas I, säger Marika Nestor, vd för Akiram, i ett pressmeddelande.

Andreas Lindblom, Managing Partner på Sciety, har stor tro på Akirams projekt.

– Målsökande strålterapi är ett nytt snabbväxande fält som bedöms utgöra nästa stora genombrott inom cancerbehandling. Det som ligger till grund för vårt investeringsbeslut är bland annat grundarteamets långa erfarenhet inom fältet, både från akademi och industri, samt starka prekliniska data, säger han i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078