23948sdkhjf

Astra Zeneca stiger efter rapport – ”rekordmånga godkännanden”

Astra Zeneca planerar att inleda över 30 fas III-studier i år, uppgav bolaget i samband med att resultat för fjärde kvartalet och helåret 2022 presenterades på torsdagen.

I sin kommentar i rapporten beskriver företagets vd Pascal Soriot 2022 som ett år av starkt resultat för verksamheten och för genomförandet av bolagets långsiktiga strategi för tillväxt.

– Vi har gjort utmärkta framsteg med vår forskningsportfölj med rekordmånga 34 godkännanden på större marknader och vi initierar nya studier i sen fas av läkemedel med stor potential, som camizestrant, datopotamab deruxtecan och volrustomig, säger han.

Bolagets totala intäkter ökade under 2022 med 25 procent till över 44 miljarder dollar. Då är tillväxten från nyförvärvade särläkemedelsbolaget Alexion inräknad, liksom en nedgång för företagets covidvaccin Vaxzevria under fjärde kvartalet.

Bolaget redovisar en vinst per aktie för kärnverksamheten på 6,66 dollar på årsbasis, vilket är en ökning med 33 procent. För fjärde kvartalet redovisades en vinst som var något högre än analytikerna räknat med.

Under 2023 förväntar sig bolaget en tvåsiffrig intäktstillväxt, om man räknar bort läkemedlen mot covid-19.

– Vi planerar att initiera fler än 30 fas III-studier i år, varav 10 har potential att leverera toppårsförsäljning på över en miljard dollar, säger Pascal Soriot, som bedömer att bolagets forskning är på väg att leverera minst 15 nya läkemedel före slutet 2020-talet.

Marknaden reagerade positivt på rapporten. Vid 10.30-tiden på torsdagen hade aktiekursen stigit med närmare fyra procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Life science-företag på lista över bästa arbetsplatserna
Den onödiga vården – så ser den ut
Neogap rekryterar medicinsk chef
Halv framgång för nytt ALS-läkemedel
Stora framsteg i IVF-labb de senaste decennierna
Därför är det så svårt att hålla sig från snacksen
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.079