23948sdkhjf

Tove Fall får pris för diabetesforskning

Med hjälp av stora mängder data försöker Tove Fall få en bättre förståelse av diabetes och hur den utvecklas. Hon tilldelas nu Leif C. Groop-priset för sin forskning.

– Det känns väldigt hedrande och extra roligt att ta emot ett pris i Leif Groops namn, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Tove Fall som i grunden är veterinär forskar idag på bland annat diabetes i både djur och människor. Flera av forskningsprojekten där hon studerar sjukdomar hos människor innebär analyser av stora mängder data och studier av molekyler som kan ha betydelse för utvecklingen av bland annat diabetes. 

I en nyligen publicerad studie fann hon ett samband mellan tarmbakterier och metaboliter i blodet. Forskningen gjordes i samarbete med Marju Orho-Melander, forskargruppsledare inom diabetes och kardiovaskulär sjukdom vid Lunds universitets diabetescentrum.

– I våra fortsatta studier vill vi bland annat försöka förstå om det finns vissa bakterier som kan kopplas till diabetesutveckling och insulinresistens. Eftersom jag använder mig av mycket datamängder i min forskning samarbetar jag ofta med forskare som har expertis inom olika områden, säger Tove Fall i pressmeddelandet.

Hon tilldelas nu Leif C. Groop-priset på 100.000 kronor som delas ut av Lunds universitets diabetescentrum varje år till en ung och framstående diabetesforskare som är verksam inom Norden. Leif C. Groop var professor vid Lunds universitet i endokrinologi och var med och grundade Lunds universitets diabetescentrum. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078