23948sdkhjf

Amerikansk tidning stämmer EU-kommissionen för "mörkade" vaccin-sms

EU:s vägran att lämna ut en sms-konversation mellan Pfizers ledning och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med ett gigantiskt vaccinkontrakt blir nu föremål för rättslig prövning.

Det är New York Times som valt att ta kommissionen till domstol. Bakgrunden är att tidningen i april 2021 kunde rapportera om sms-meddelanden som ska ha utbytts mellan Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla inför EU:s största vaccinupphandlingskontrakt för upp till 1,8 miljarder doser av Pfizer/Biontechs covid-vaccin, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

EU-kommissionen har vägrat att lämna ut sms:en, eller ens bekräfta att de existerar, när journalister har begärt att få se dem. Det agerandet ifrågasattes av Europeiska ombudsmannen Emily O´Reilly efter en utredning i januari i fjol.

Kritik har framförts om att von der Leyen skulle ha gjort ett avsteg från de spelregler som gällt i tidigare vaccinförhandlingar för att personligen få fram ett preliminärt avtal, istället för att förlita sig på gemensamma förhandlingsteam.

Nyhetssajten Politico och flera andra medier rapporterar nu att New York Times stämt EU-kommissionen och kommer att möta dess advokater i domstol med yrkanden på att de har en rättslig skyldighet att släppa meddelandena.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094