23948sdkhjf

Sveriges export av läkemedel slår nya rekord

Den svenska exporten av läkemedel ökade kraftigt i fjol, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Under 2022 exporterade Sverige läkemedel för 139,4 miljarder kronor i löpande priser, vilket var en ökning med drygt 39 procent jämfört med året innan. Räknat i volym var ökningen något mindre, 34 procent.

Även importen av läkemedel ökade, men i mindre utsträckning och på en betydligt lägre nivå, till 66,1 miljarder kronor, visar SCB:s sammanställning.

Därmed bidrog läkemedelsbranschen till den svenska handelsbalansen med ett överskott på över 73 miljarder kronor.

– Läkemedelsexporten har stor betydelse för den svenska ekonomin och bidrar till både hälsa, välstånd och grön omställning. Branschen skapar jobb, stärker Sverige som kunskapsnation och bidrar med skatteintäkter när svenska läkemedelsföretag exporterar sina lösningar till hela världen, säger Frida Lundmark, sakkunnig på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

På ett decennium har läkemedelsexporten fördubblats, och står idag för 7 procent av Sveriges totala export.

– Exportsiffrorna visar att Life Science-sektorn utgör ett styrkeområde för Sverige som är helt avgörande att behålla,  säger Frida Lundmark, som bland annat efterlyser ett permanent life science-kontor inom regeringskansliet och en konkret handlingsplan kopplad till en uppdaterad svensk life science-strategi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078