23948sdkhjf

Så mycket väntas lecanemab sälja globalt

Försäljningen av Leqembi (lecanemab), som nyligen fick ett accelererat USA-godkännande som behandling mot Alzheimers sjukdom, väntas globalt uppgå till sju miljarder dollar år 2030, enligt det japanska läkemedelsbolaget Eisai.

Uppskattningen presenterades av vd:n Ivan Cheung vid en presskonferens i fredags och bygger på antagandet att cirka 2,5 miljoner människor kommer att behöva behandling 2030, enligt Endpoint News.

Ivan Cheung var optimistisk om ett framtida fullständigt godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, och att myndigheten CMS (Centers for Medicare & Medicaid Services) också ska bevilja bredare tillgång till läkemedlet.

Eisai räknar med att försäljningen av lecanemab kan få ett lyft globalt under 2025, då ny blodbaserad biomarkörsteknik väntas bli mer tillgänglig.

Företaget uppgav vid presskonferensen att det arbetar på att lösa tre frågor inför CMS beslut om kostnadstäckning – frågor som bland annat är relaterade till om läkemedlet motverkar försämring av kognition och funktion för breda patientgrupper, om huruvida för- och nackdelar med behandlingen såsom blödningar är beroende på faktorer som patienternas karaktäristik och av behandlingsmiljön, samt hur för- och nackdelarna med behandlingen förändras över tid.

Lecanemab är en antikropp under utveckling för behandling av tidig Alzheimers sjukdom med bekräftad amyloidpatologi i hjärnan.

Svenska Bioarctic, som stod för den tidiga utvecklingen av lecanemab, har rätt att kommersialisera lecanemab i Norden under vissa förutsättningar och förbereder för närvarande kommersialisering i Norden tillsammans med Eisai.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079