23948sdkhjf

Ta det med en nypa salt!

WHO:s mål är max 6 gram salt per person och dag. Genomsnittet i världen ligger på 10,8 gram. I Sverige får män i sig 10 – 12 gram per dag och kvinnor 7 – 10 gram, enligt Livsmedelsverket.

– Sverige och övriga världen ligger långt ifrån WHO:s mål om att minska saltet med en tredjedel till 2025. Det är tydligt att vi måste göra mer för att nå målen, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

WHO menar att om saltmängden i mat minskas med en tredjedel, skulle sju miljoner liv kunna räddas till 2030. I nuläget har nio länder en plan för hur en sådan minskningen skulle kunna se ut. Sverige är inte med på den listan.

Enligt WHO skulle länder kunna satsa på att bland annat 
   •  sänka saltinnehållet i livsmedel
   •  införa gränser på hur mycket salt ett livsmedel bör innehålla
   •  tydligt ange saltinnehållet i ett livsmedel på livsmedlets förpackning
   •  införa krav på ett begränsat saltinnehåll vid upphandling av offentliga måltider
   •  genomföra kampanjer i massmedia för att få befolkningen att äta mindre salt.

Livsmedelsverket fick år 2020 ett regeringsuppdrag att undersöka och skapa förutsättningar för en överenskommelse i livsmedelsbranschen om att sänka salt- och även sockerhalten i livsmedel.  Uppdraget ska slutredovisas i början av 2024.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Life science-företag på lista över bästa arbetsplatserna
Den onödiga vården – så ser den ut
Neogap rekryterar medicinsk chef
Halv framgång för nytt ALS-läkemedel
Stora framsteg i IVF-labb de senaste decennierna
Därför är det så svårt att hålla sig från snacksen
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.093