23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Framtiden för hyresbostäder: Vad kan man förvänta sig?

Man hör ofta om fastighetsbranschen i Sverige och hur mycket problem den har. Man har bland annat talat om risken för en fastighetskris och att värdet på bostäder kan krascha. 

Samtidigt så har man också pratat mycket om bristen på bostäder som redan finns idag i många städer.

Samtidigt så pekar mycket på att det kommer att byggas mindre under 2024 än 2023, vilket är ett stort problem för inte minst hyresbostäder och de personer som behöver dessa. 

Det behöver däremot inte betyda att det är omöjligt att hitta en bostad.

Lättare att hitta lokaler än bostäder

Det finns inte mycket problem med att hitta exempelvis kontorshotell i Sverige eller lediga kontor för företag. Problemet uppstår när kraven blir högre, exempelvis överkomliga butikslokaler i storstäder eller hyresbostäder i bra områden.

I framtiden kan det problemet bli värre menar experterna då det inte finns många prestigebyggen och samtidigt finns det en risk att industribyggen som de i norra Sverige får problem när det inte finns tillräckligt med bostäder och lokaler tillgängliga i just de områden där dessa behövs.

Mycket arbete planeras i storstäderna

Samtidigt ska man inte tro att det inte byggs alls. Städer som Södertälje har storsatsat de senaste åren på att göra staden mer lockande och enklare att flytta till med nya bostäder och lokaler. Det är inte heller bara i Södertälje som den sortens arbete görs.

I storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö byggs det hela tiden och inte minst nya bostäder. Det större problemet här är att det inte byggs tillräckligt mycket för att räcka för alla behov. Städer som Uppsala har storsatsat på att göra en innovationshub för att locka fler till staden.

Fler bostäder har problem

Ett annat problem med bostäder är det skick som vissa är i. I Sverige har vi ett växande problem med skadedjur som silverfisk, inte minst i flerfamiljsbostäder. 

Det innebär att vissa bostäder inte kommer att vara tillgängliga i framtiden då dessa kan kräva dyrbara renoveringar och saneringar. 

Det kan också innebära att vissa bostäder inte hyrs ut då mindre hyresvärdar inte har råd med detta om det är ett återkommande bekymmer.

Behöver inte vara omöjligt att hitta en hyresbostad

Att det redan är svårt att hitta en hyresbostad är ingen nyhet, men det betyder inte att det är omöjligt. Mycket beror på ens egna krav och behov. Är målet bara att hitta en enkel etta eller tvåa i en av Sveriges tio större städer så har du tur, det finns alternativ.

Problemen uppstår när krav finns om specifika områden eller väldigt specifika bostäder. Då finns det inte alltid alternativ och det kan ta många år att hitta något. 

Sedan handlar det också mycket om hur man söker en bostad, sitter man bara i en bostadskö och väntar kan det absolut ta längre tid än för den som använder sig av flera olika metoder.

Så använder privatpersoner internet för att hitta en bostad

Bostadsköer och olika hyresbolag är ett bra första alternativ och du bör alltid ställa dig i kö hos en eller flera bostadsköer om du vet på förhand att du ska flytta till en viss stad. 

Det är däremot inte det enda alternativet för den som vill hyra en bostad och man bör också använda tjänster som Bostadslistan eller sina vänner och bekanta. 

Det kan bli svårare i framtiden men vidgar man sina vyer så går det ofta att hitta en lösning.

Sociala medier

Sociala medier är ett bra alternativ som bland annat studenter använder. På exempelvis Facebook finns det gott om grupper för specifika städer och områden, bland annat för studenter, boende och så vidare. 

Du kan använda dessa för att efterlysa en bostad om du behöver det och du kan då lättare hitta exempelvis bostäder genom bekanta eller innan dessa ens blir tillgängliga för marknaden.

Bostadsportaler

Missa inte att använda alternativ som Bostadslistan. Där listas just nu runt 28 169 hyresbostäder i hela landet. 

För den som vill ha en hyresbostad så finns det definitivt bostäder tillgängliga i de flesta städer, även i storstäder som Stockholm. 

Bara där listas mer än 4 400 lediga hyresrätter med en genomsnittlig hyra på 9 050 kronor för en etta i staden.

Vänner och bekanta

Känner du någon i staden du ska flytta till kan du också kolla med dessa personer. Kanske känner dina bekanta någon som snart ska flytta, då kan du ta över deras bostad. Annars kanske någon känner till en privat hyresvärd eller något liknande.

Framtiden kan innebära en del problem för hyresbostäder

I framtiden kan det bli svårare att hitta bostäder, inte minst i områden där det redan är snålt med bostäder idag. 

Det blir svårare för unga att köpa sina första bostäder, men det bör fortfarande gå att hitta billiga hyresrätter i de allra flesta städerna de kommande åren. Satsningar krävs dock.

Att det finns mer än 28 000 lediga hyresrätter i landet enligt Bostadslistan är ett gott tecken och visar också att det finns fler bostäder än man först tror. Är du flexibel gällande område och bostad så kommer du förmodligen alltid att hitta ett bra boende som passar dig.

Sänd till en kollega

0.015