23948sdkhjf

IMI släpper nya pengar

Nu släpps utlysningarna i den åttonde omgången av EU:s och industrins gemensamma finansieringsprojekt. Antibiotikaresistens, IPS-celler och kartläggning av svårbehandlade sjukdomar på agendan.
EU tillsammans med läkemedelsindustrin i Europa släpper genom den gemensamma satsningen Innovative Medicines Initiative, IMI, nya pengar till utlysningar inom tre områden. I år satsar samarbetet på forskning inom antibiotikaresistens, att bygga upp en biobank med inducerade pluripotenta stamceller i EU och forskning inom etiologi och taxonomi. Utlysningarna kommer att släppas vartefter samarbetet blir klara med att formulera kraven för deltagande.

I går, torsdag, släpptes den första av utlysningarna. Totalt finns 70 miljoner euro, eller 610 miljoner kronor, att hämta för forskare som vill vara med att bygga upp en europeiska biobank med pluripotenta stamceller.

- Deltagandet har ökat markant sedan starten 2008. Vilket är bra, men det innebär också att konkurrensen hårdnat, sa Björn Kull, på Sweden Bios satsning EU-support office som ska hjälpa svenska intressenter att söka deltagande i IMI-projekten, under ett seminarie om de aktuella IMI-utlysningarna som Sweden Bio tillsammans med Vinnova anordnade inför utlysningen.

Formerna för biobanken är i dagsläget oklara. I det första skedet ska en arbetsgrupp bildas, vilket brukar innehålla deltagare från omkring 20 intressenter, både akademi, företag och institut.

Innovative Medicines Initiative, IMI, är ett samarbete mellan EU-kommissionen och läkemedelsföretagens europeiska industriförening, EFPIA. Bägge parterna lägger lika delar i en finansieringspott som därefter fördelas på olika forskningsprojekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093