23948sdkhjf

Nya SMI fokuserar på folkhälsa

Nytt år och ny myndighet. Vid årsskiftet gick Smittskyddsinstitutet i graven och forskning och övrig verksamhet överfördes till den nya Folkhälsomyndigheten.
Den 1 januari lades Smittskyddsinstitutet i Solna ner för att bli en del av den nya Folkhälsomyndigheten, som också kommer att ta över de delar som Statens folkhälsoinstitut ansvarar för i dag. Dessutom kom stora delar av Socialstyrelsens arbete kring miljöns påverkan på hälsan, och ansvaret för folkhälsorapportering att ske i den nya myndighetens regi.

Utformningen av Folkhälsomyndigheten har utretts av Johan Carlson, i dag generaldirektör på Smittskyddsinstitutet, och blivande generaldirektör för den nya myndigheten.

- Jag ser det som en positiv förändring. Det innebär att vi får en myndighet med ett generellt folkhälsoperspektiv och att vi kan föra in det i diskussionen i samhället i stort, säger Johan Carlson.

De myndigheter och deras verksamheter som bildar den nya Folkhälsomyndigheten kommer att formas om jämfört med hur de ser ut i dag och organiseras i tre avdelningar: en mikrobiologisk avdelning med laboratorieverksamhet, en avdelning för övervakning med smittskydd och folkhälsoövervakning, och en avdelning för bland annat vägledning om alkohol, tobak, hiv och psykisk ohälsa hos ungdomar. Den forskning inom smittskyddsområdet som finns på SMI i dag blir kvar även i den nya myndigheten.

Totalt innebär bildandet av Folkhälsomyndigheten att SMI:s nuvarande 300 anställda får ytterligare 150 kollegor och att den totala personalstyrkan blir cirka 450 personer. Målet är att ingen personal ska sägas upp, men Johan Carlson säger att det ändå kan bli tal om personalneddragningar, framförallt inom det administrativa området.

- Det rör sig sannolikt inte mer än en handfull personer och vi kommer i första hand att försöka hitta andra lämpliga uppgifter inom myndigheten.

Men den nya myndighetens utökade uppdrag inom folkhälsoområdet öppnar också upp för nyrekryteringar inom vissa områden.

- Det finns vita fläckar där vi kommer att ha behov av ny kompetens. Det handlar till exempel om livsstilsfrågor som kost, motion och övervikt och kopplingen till sjukdom och hälsa.

Myndigheten kommer också att arbeta med miljöhälsa där exempelvis utbrott och smittspridning av parasiter via vatten och effekter av buller är frågor som kan bli aktuella. Rent geografiskt får Folkhälsomyndigheten två hemmaorter, dels Solna där SMI finns i dag, och dels Östersund, där Statens folkhälsoinstitut är beläget. Och Johan Carlson ser inget problem med den geografiska spridningen.

- Snarare tvärtom. Att sitta på olika ställen och i olika sammanhang ger nya insikter. Alla sanningar finns inte i Stockholms innerstad.

[tboot_well width="50%"]

Fler nya myndigheter

Den 1 januari inleder den nya eHälsomyndigheten sin verksamhet. Den tar över de uppgifter som Apotekens Service har i dag gällande it-, drift- och infrastrukturfrågor inom vård- och omsorgssektorn. Myndigheten ska också sammanställa och tillhandahålla nationell läkemedelsstatistik, och utveckla nuvarande personliga e-hälso­tjänster.

[/tboot_well]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078