23948sdkhjf

Full fart för Vivolux

Forskningsbolaget får grönt ljus att starta studie i USA.

Knappt två månader efter att den vetenskapliga tidskriften Nature Communications publicerade lovande data gällande en ny läkemedelssubstans mot cancer når Vivolux, bolaget bakom substansen, nya framsteg. På måndagen stod det klart att bolaget fått grönt ljus att starta en klinisk studie med totalt 28 patienter.


- Det ser vi som en tydlig kvalitetsstämpel eftersom att det handlar om en ny molekyl och en ny strategi för att behandla cancer, säger Hans Rosén, vd på Vivolux.

Studien, som publicerades i Nature Communications, visade att substansen VLX600 angriper cellens kraftverk, mitokondrien, och går på de cancerceller längst in i solida tumörer där blodförsörjningen är bristfällig. Med behandlingstaktiken hoppas bolaget kunna utveckla ett komplement till dagens cellgift. Den kliniska studie som Vivolux nu fått klartecken att genomföra är en fas I/II-studie som syftar till att finna rätt dos men också kunna utläsa viss effektdata. Med FDA-beskedet i hamn väntas bara godkännande från etikprövningsnämnden och därefter kan patienter börja rekryteras.

- Det brukar dröja tre månader från att man får besked från FDA till att första patienten kan behandlas, säger Hans Rosén.

Som tidigare kommunicerats håller Vivolux Inc på att etableras på den amerikanska marknaden och Hans Rosén förbereder att flytta med bolaget till USA. Också den svenska verksamheten har flyttat, från Uppsala till Mölndal och Astrazenecas Biohub, som nu fått namnet AZ Bio Venture Hub.

- Nu håller jag på och rekryterar folk i USA samtidigt som jag ser efter en efterträdare till mig själv som kan ta över det operativa ansvaret i den svenska verksamheten, förklarar Hans Rosén.
Läs också:

Nya mål ger hopp om svårbehandlad cancer
Forskningsrön från Sverige ger nytt hopp om bot av cancer.

Vivolux gör framsteg
Cancerbolaget publicerar positiva resultat och planerar klinisk studie till sommaren nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064