23948sdkhjf

EU röstar om forskning

I EU-parlamentets sista omröstningar innan EU-valet röstades tre förslag igenom som har betydelse för life science-sektorn.

Under tisdagseftermiddagen höll EU-parlamentet den sista omröstningen i en rad frågor innan EU-valet 2014 äger rum i maj. På agendan fanns frågor om kliniska prövningar i utvecklingsländer, innovativa mediciner och forskningsbolag.


Till mötet hade utskottet för industrifrågor, forskning och energi lagt fram ett förslag om unionens deltagande i ett program för partnerskap mellan EU och utvecklingsländerna gällande kliniska prövningar. Enligt förslaget, som lades fram under Belgiens ordförandeskap, ska EU:s deltagande i forskningsprogrammet EDCTP förlängas med ytterligare en tioårsperiod. EDCTP-programmet instiftades 2003 och är ett samarbete mellan Europa och 48 afrikanska utvecklingsländer söder om Sahara i syfte att få bukt med hiv/aids, malaria och tuberkulos. Under programmets första tioårsperiod har åtta behandlinga förbättrats, fyra afrikanska regionala expertnätverk för klinisk forskning bildats samt över 400 afrikanska forskare utbildats. Trots detta fortsätter sjukdomarna att skörda över fem miljoner liv årligen, vilket gör att EU-kommissionen vill förlänga programmet och starta EDCTP2.


Under omröstningen antogs förslaget i sin helhet med 646 röster för, 13 mot och tolv nedlagda röster.


Parlamentet avhandlade också några justeringar i EU:s forsknings- och utvecklingsprogram för stöd av små och medelstora företag som bedriver forskning och utveckling, såsom Horizon 2020 och Eurostars 2.


Förslaget antogs i sin helhet med 646 röster för, 19 mot och sju nedlagda röster.


Mer oeniga var parlamentarikerna i frågan om initiativ för innovativa läkemedel. Enligt det framlagda förslaget vill EU-kommissionen att andra upplagan av Innovative Medicines Initiative, IMI, har bättre koppling till åttonde ramprogrammet Horizon 2020, hårdare redovisningskrav och en starkare vetenskaplig styrning. Finansieringsprogrammet IMI är en gemensam satsning där läkemedelsindustrin går in med samma belopp som EU i en kassa som fördelas till olika forskningsprojekt.


Inför mötet hade flera förändringar i förslaget tagits fram, varav vissa röstades ned och andra igenom. Generellt gick parlamentet på utskottets linje och förslaget, med vissa förändringar, röstades tillslut igenom med 560 röster för och 104 röster mot. Nio röster lades ned.


IMI2 kommer att finansieras med som högst 1 638 miljoner euro, motsvarande 14,8 miljarder svenska kronor, från EU:s håll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078