23948sdkhjf

DNA-sekvensering i USB-format

Den nya nanoporsekvenseringsmaskinen är stor som ett USB-minne och har skapat skyhöga förväntningar från marknaden.
Den är inte riktigt här ännu, men nu börjar åtminstone ett större antal testkunder få pröva på vad som många hoppas ska bli ytterligare en revolution inom DNA-analys, nanoporsekvenseringen. Minion gene sequencer är namnet på den nya den DNA-sekvenseringsapparaturen som inte är mycket större än ett USB-minne, och som förflyttar tankarna långt in i framtiden. Fast det händer nu.

Det är företaget Oxford Nanopore Technologies som efter mycket svett och kanske tårar äntligen visar upp sin första produkt, en produkt som de lovade skulle komma redan för ett och ett halvt år sedan. Minion avkodar DNA-fragment med en läslängd som vid de första användartesterna visat sig vara i snitt fem kilobaser. En smärre revolution på pappret om man samtidigt tar i beaktande det kompakta formatet.

Men konkurrensen har till viss del kommit i kapp, och kanske gått förbi under väntetiden, och även andra plattformar som den från Pacific Biosciences klarar numera dessa läslängder. Långa läslängder leder i förlängningen till ett enklare jobb när man ska para ihop datan från de olika analyserade DNA-fragmenten till en helhet, till exempel ett helt genom. Nackdelarna med nanoporteknologin i Minion överväger dock fortfarande fördelarna, och mängden felaktigheter i datan är så pass stor att instrumentet troligtvis ännu inte är redo för en bred lansering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157