23948sdkhjf

GSK och Novartis i storaffär

Läkemedelsjättarna köper, säljer och bildar samriskbolag inom receptfria läkemedel.

Den schweiziska läkemedelskoncernen Novartis genomför en större strukturell förändring som innefattar både förvärv, avyttringar och bildande av ett samriskbolag.

Förvärvet avser Glaxo Oncology som köps för 16 miljarder dollar, varav 1,5 miljarder är knutna till milstolpar i utvecklingen.

Samtidigt bildas ett samriskbolag med Glaxo inom OTC-området. Den kombinerade OTC-verksamheten väntas omsätta cirka 10 miljarder dollar. Glaxo blir här den dominerande ägaren.

Avyttringarna avser verksamheten inom djurläkemedel som säljs till Eli Lilly för 5,4 miljarder dollar och vaccinverksamheten, exklusive influensa, som säljs till Glaxo för 7,1 miljarder dollar plus royalties. Av betalningen erläggs 5,25 miljarder direkt medan resterande knyts till milstolpar.

Influensavaccinen kommer också att sättas upp på säljlistan och sökandet efter en köpare inleds omedelbart, uppger Novartis.

Försäljningarna följer av den strategiska genomgång av verksamheten som koncernchefen Joe Jimenez initierade förra året där mindre verksamheter skulle utvärderas, skriver Bloomberg News.

Nettokassaeffekten för Novartis av de affärer som nu presenteras beräknas bli -6 till -7 miljarder dollar och bolaget räknar med att täcka detta med befintlig kassa och kortfristig upplåning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046