23948sdkhjf

IF Metall kräver Astrazeneca på miljonbelopp

Kräver att bolaget betalar ut ersättning till en anställd som utvecklat tillverkningsprocessen kring en astmamedicin som sparar stora belopp åt läkemedelsjätten.

Fackförbundet IF Metall har lämnat in en stämningsansökan mot Astrazeneca och krävt att bolaget betalar nära 5,6 miljoner kronor till en av bolagets anställda vid Södertäljeverksamheten. Det rapporterar Svenska Dagbladets nätutgåva.


Anledningen till detta är att den anställde har kommit på och utvecklat en metod som minskar spillet vid tillverkningen av en astmamedicin, något som lett till att bolaget sparat in stora summor på den dyra substansen.


Astrazeneca har tidigare betalat ut 20 000 kronor i uppmuntringsersättning till den anställde, men fackförbundet anser att detta inte är tillräckligt med hänvisning till ett centralt avtal om förslag. Istället vill IF Metall att den anställde får 5 584 000 kronor i ersättning.


- Det kan låta som mycket pengar. Men den vinst som förbättringen ger, under första året, ska delas lika mellan den anställde och företaget, enligt avtalet. Alla andra år som förbättringsåtgärden används tjänar bara företaget på, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall, till Svd.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11