23948sdkhjf

Pfizer lägger bud på Astrazeneca

Pfizer gör nu ett nytt försök att köpa Astrazeneca. Om affären går i genom blir det en av de största affärerna i läkemedelsindustrins historia.
Förra veckans budrykten besannas. Läkemedelsbolaget Pfizer bekräftar i dag, måndag, att de lagt ett andra bud den 26 april. Budet värderar Astrazeneca till 98,7 miljarder dollar, motsvarande 660 miljarder svenska kronor, eller 46,61 pund per aktie, motsvarande 515 svenska kronor, och ska vara en premie på 30 procent sett till aktievärdet från januari då bolagets budintresse drog igång. Astrazeneca bekräftar också att budet lagts.

- Vi har sett Pfizers pressmeddelande och vi överväger vårt svar. När vi har något att säga kommer vi att meddela detta, säger Jacob Lund, presschef på Astrazeneca.

Skulle förvärvet gå igenom blir köpet bland de största i sektorn.

Det var under påskhelgen som rykten först uppstod om att Pfizer lagt ett bud på Astrazeneca. Budet, som hade lagts i januari, värderade Astrazeneca till 665 miljarder kronor. Uppvaktningen ska dock ha fått ett slut då Astrazeneca nekade budet. Analytiker spådde då att Pfizer inte skulle ge sig i första taget utan återkomma med ett nytt bud, vilket nu inträffat och också gjorts offentligt.

Klas Palin, analytiker på Redeye, kommenterade vid tiden då budet var ett rykte att branschen kan stå inför en ny uppköpsperiod och att en fusion mellan Astrazeneca och Pfizer inte var omöjlig.

- Det är inte alls otänkbart att det blir ett uppköp. Båda bolagen tittar nog på olika möjligheter att köpa upp eller sälja, och det pågår säkert en del heta diskussioner kring vilket steg man ska ta härnäst.


I Sverige arbetar 5 800 anställda på Astrazenecas verksamheter. Pfizer har 500 anställda i Sverige varav ungefär hälften arbetar inom produktion.

På Pfizers kontor i Sverige hänvisar man till huvudkontoret och presskonferenser senare under dagen.

- Jag kan inte kommentera något i dagsläget, säger Christina Astrén Eriksson, kommunikationsdirektör och pressansvarig på Pfizer AB.

...

Artikeln uppdateras löpande.

Av Anna Sundström

Av Tove Tingvall
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063