23948sdkhjf

Analytiker oförstående till budet

Peter Abelin på Redeye ser inte varför Pfizer skulle vilja köpa sektorkollegan Astrazeneca. Speciellt inte med tanke på Pfizers förvärvshistoria som mestadels haft negativ effekt.


Astrazenecas styrelse har nekat Pfizers bud. Men frågan om varför Pfizer vill köpa sektorkollegan är ännu oklar, även om bolaget anger skäl som stärkt portfölj och kassaflödestillväxt. Peter Abelin på investmentbanken Redeye är förbryllad över Pfizers intresse för Astrazeneca. Detta eftersom att båda bolagen står inför en period med många patentutgångar och att ett köp av Astrazeneca inte skulle tillföra någon tillväxt samtidigt som att båda bolagen kämpar med att fylla pipelinen med nya projekt.

Varför vill de genomföra köpet då?


- Det är en bra fråga som egentligen borde ställas direkt till Pfizer. En förklaring kan vara att Astrazeneca är brittiskt bolag och att Pfizer de senaste åren tjänat stora summor i Europa som innebär en stor skattekostnad om vinsten skulle föras in i USA. På så vis kan detta vara ett sätt att använda pengarna.


Kan det ha något att göra med att Astrazeneca och Pfizer båda har marknadsorganisationer runt om i världen och att ett sammangående skulle kunna innebära besparingar på det området?


- Ja, så kan det vara. Men det är inte helt enkelt. Det skulle inte gå att ta bort hälften av marknadsorganisationen för att kunna sälja bägge bolagens produkter genom en kanal. Men däremot skulle ett sammangående kunna innebära en hel del besparingar på omorganisationer.


Och att göra sig av med en konkurrent, motiverar det affären?


- Konkurrentargumentet är inte helt fel. Några tror att marknaden kommer att konsolidera till ett halvdussin stora läkemedelsbolag som täcker världsmarknaden

- Men förvärv av den här storleken ger generellt inte den tillväxt eller innovationskraft som förväntas. Istället skulle det troligtvis innebära att de får svårare att ta fram nya läkemedelsprojekt. Så jag begriper inte varför de skulle vilja göra detta.

Peter Abelin påpekar att det också är rimligare att göra närmanden än att Pfizer skulle lägga ett fientligt bud på Astrazeneca, med anledning av Pfizers förvärvshistoria. Pfizer har tidigare köpt stora läkemedelsbolag som Warner Lambert år 2000 för 90,2 miljarder dollar, svenska Pharmacia under år 2002 för 60 miljarder dollar och senast Wyeth för 68 miljarder dollar under år 2009.


- Om man tittar på Pfizers tidigare köp har de haft en negativ påverkan på aktiekursen.


Går affären igenom är det en stor affär i läkemedelsindustrin.


- Förmodligen den största affären i sektorn.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062