23948sdkhjf

Analytiker: Mer krävs från Pfizer

Astrazenecas aktie har utvecklats positivt på budrykten. Så positivt att Pfizers bud kan ses som undervärderat, enligt analytiker.

Att amerikanska Pfizer offentligt erkänner sitt intresse för Astrazeneca är en tydlig signal om att få till stånd en diskussion eller locka fram ett besked från det svensk-brittiska läkemedelsbolaget. Den slutsatsen drar läkemedelsanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt pratat med.


Astrazeneca avvisade Pfizers budintresse vid lunchtid på måndagen och menade att förslaget avsevärt undervärderar Astrazeneca.

- Pfizer sätter press på Astrazeneca, men det är väldigt svårt att säga huruvida det kommer att konkretiseras eftersom det inte finns någon stark huvudägare i Astra. Det blir en balans mellan vad ledningen i Astrazeneca ser och argumenterar för och vilka fördelar Pfizer ser, säger Johan Unnerus på Swedbank Markets.

Han fortsätter:

- Det är en rätt tillspetsad situation som är svårt att ha någon stark uppfattning om. Men förvärvsaktiviteten i sektorn är extremt hög.

Lars Hevreng på SEB Equities har en liknande syn.

- Man går ut med detta för att sätta press på bolaget. Och att man ska ha en telefonkonferens är en tydlig signal att man vill sätta press på dem. Astra måste komma med ett beslut om man vill ta det vidare till en förhandling, sade han till Direkt på måndagsförmiddagen, alltså innan Astrazeneca skickades ut sitt pressmeddelande.

Att Pfizer skulle genomföra ett fientligt övertagande tror Lars Hevreng inte på, utan menar att det skulle bli alltför besvärligt.

Astrazeneca handlas på måndagen kring den indikativa budnivån från början av januari på 46:61 pund på Londonbörsen, eller 515 kronor på Stockholmsbörsen - en uppgång med 14 procent under dagen.

SEB-analytikern kommenterar:

- Det indikativa budet kom ju i januari. Ett bud i dag finns inte annat än att Pfizer sagt att de skulle ge ett bud som skulle ge en bra premie på kursen den 17 april.

På skärtorsdagen stängde Astra-aktien på nästan 416 kronor. Givet en premie på 30 procent utifrån 17 april-nivån hamnar en teoretisk budnivå på 540 kronor, eller drygt 49 pund.

Lars Hevreng drar en slags omvänd parallell till Meda.

- Skillnaden jämfört med en Meda-situation är att det finns många som skulle kunna köpa Meda. Men jag skulle inte kunna tänka mig något annat hälsovårdsbolag som skulle kunna köpa Astra än Pfizer. Många skulle kunna gå ihop med Astra, men inte köpa.

Analyshuset Liberum menar i en kommentar att Astra-ledningen knappast kommer att godta ett bud på runt 49 pund eftersom det tydligt undervärderar bolaget, men menar samtidigt att ett bud närmare 60 pund möjligen skulle kunna få Astra-ledningen på andra tankar.

Deutsche Bank menar i sin tur att Pfizer behöver slanta upp 50-55 pund per aktie för att få den svensk-brittiska ledningen till förhandlingsbordet.

Citigroup argumenterar för att Pfizer med 90 procents sannolikhet kommer att lyckas med sitt förvärvsförsök om det amerikanska erbjuder minst 49 pund per aktie.

Barclays skriver i en kommentar att ett Pfizer-bud om 56 pund per aktie är tänkbart.

Pfizers indikativa bud från i vintras om knappt 47 pund bestod av 30 procent kontanter och resterande andel Pfizer-aktier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064