23948sdkhjf

Pfizer kan göra nytt försök

Därför vill Astrazeneca inte köpas upp av Pfizer.
Efter att Astrazeneca för andra gången i år nobbat Pfizers bud på bolaget inväntar marknaden Pfizers nästa steg. Peter Abelin, life science-analytiker på Redeye, ger sin vision.

Tror du att Pfizer återkommer med ett nytt bud?

- Det är svårt att sia om, men det skulle inte vara otroligt. Nu har de ju stuckit ut huvudet genom att försöka lägga bud på bolaget två gånger. De har sagt att de nu ska se över sina möjligheter, och det vet man inte vad det innebär, men det är fullt möjligt.

Varför försöker Astrazeneca undvika detta med all kraft?

- Jag tror det är rätt uppenbart. Astrazeneca har ju sett vad som hände med Pharmacia som blev helt uppslukade av Pfizer och sedan i princip lades ned. Pfizers behov var då ett par storsäljare och varumärket och det behöll de. Det är nog ingen som tror att Pfizers amerikanska ledning kommer att prioritera Astrazenecas forskningsenheter, så det är klart att man vill undvika en fusion.

Och om Astrazenecas styrelse ska se till aktieägarnas intresse, är en fusion med Pfizer inte bra för att skapa värde?

- Om du tittar på värdeutvecklingen i Pfizer efter sina tre senaste stora förvärv så motsvarar de inte värdet som adderandet av verksamheter borde ha gjort. I princip är förvärven inte värda nånting. Så det är inte troligt att en fusion med Pfizer skulle innebära något värdehöjande för Astrazenecas aktieägare.

Så att se efter aktieägarnas intresse är precis vad de gör?

- Ja, det gör de ju. Samtidigt som de är måna om sitt företag och vill behålla innovationsgraden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063