23948sdkhjf

"Extra viktigt att Sverige visar sig starkt"

Om Pfizer och Astrazeneca skulle slås samman gäller det att Sverige lyckas övertyga Pfizers ledning om att satsa i landet, menar branschorganisationen Sweden Bio.

Om Pfizers uppvaktning av Astrazeneca skulle leda till uppköp kan det få stark påverkan på den svenska life science-industrin. Ingrid Heath, policychef och vice vd på branschorganisationen Sweden Bio, kommenterar budet.


Vad tänker Sweden Bio kring uppköpsryktet?


- Vi kommenterar inte själva affären, det är i slutänden bolagen och dess aktieägare som tar beslutet om vad de tycker är bäst.


Vad tror ni att ett uppköp skulle få för följder för svensk life science och läkemedelsindustrin i stort?


- Både Pfizer och Astrazeneca är starka aktörer i svensk life science, både vad gäller forskning och produktion och det är så klart förhoppningen att de kommer fortsätta vara det framöver oavsett ett samgående eller inte.


- Men vid stora affärer och konsolideringar sker en genomlysning av företagens alla delar. I ett sådant läge är det extra viktigt att Sverige visar sig starkt, att vi har bra förutsättningar för forskning och produktion, att vi har starka universitetsmiljöer och en innovationsvänlig vård. De här globala företagen väljer alltid de starkaste miljöerna, där gäller det för Sverige att hela tiden bevisa sig.


- Värt att notera är att Pfizer i sin kommunikation lyfter fram Storbritannien som ett land som är väldigt attraktivt för life science. Storbritannien har de senaste åren skapat många incitament för forskning och produktion och det lockar bolagen. Sverige måste göra en liknande satsning för att vara fortsatt attraktiva på sikt.


Hur skulle det påverka de mindre bolagen?


- Det är alldeles för tidigt att spekulera i vad som händer med den här affären och vad konsekvenserna i så fall kan bli.


Life Science Sweden har också varit i kontakt med Läkemedelsindustriföreningen, Lif, som inte vill kommentera budet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062