23948sdkhjf

Briggs smickrad av budet

Astrazenecas globala utvecklingschef Briggs Morrison är inte förvånad över att Pfizer sneglar på det svensk-brittiska läkemedelsbolagets pipeline. - Målet är att ha tio nya godkända substanser till år 2020, sade han vid en pressträff på forskningssiten i Mölndal på tisdagen.
I går, tisdag, höll Astrazeneca en sedan tidigare planerad pressträff för journalister på forskningssiten i Mölndal. Detta dagen efter Pfizers bud på 660 miljarder kronor på bolaget. Även om både presschefen Jacob Lund och bolagets Sverige-vd Jan Olov Jacke, liksom den globala utvecklingschefen Briggs Morrison var förtegna kring Pfizer-inviten var det inte utan stolthet över bolagets pipeline.

- Det är smickrande att Pfizer har upptäckt vår pipeline och finner den intressant, men mitt fokus nu är att stärka människorna som jobbar på Astrazeneca. Vi har en skyldighet att behålla fokus på vad vi gör, sade Briggs Morrison.

På frågan om han ser forskningen i bolaget under Astrazeneca-flagg om ett år svarade han att han hoppas så.

- Jag är helt övertygad om att vi kan leverera. Men vi kan bara styra det vi själva gör och vad vi själva säger.

Jan Olov Jacke var inne på samma linje och sade sig vara säker på att forskningen skulle finnas kvar i Mölndal om ett år. Däremot ville han inte svara på under vilken flagg.

- Den delen av frågan lämnar jag obesvarad, sade han.

Måndagens bud från Pfizer fick som bekant kalla handen av Astrazeneca. Motiveringen var att det var för lågt. Det indikerar dock att det finns ett pris på bolaget, vilket Jan Olov Jacke bekräftade.

- Styrelsen har till uppgift att ta ställning till alla bud som kommer. Det vore fel av någon att säga att det inte finns ett pris, sade Jan Olov Jacke.

Vad var din reaktion på Pfizers bud?

- Vi är trygga med att vi har en stark portfölj och att den till 2017 kommer att ta oss tillbaka till samma intäktsnivå som vi hade förra året.

Med det konstaterade Jan Olov Jacke att de kommande åren kommer att innebära en viss nedgång i tillväxten, främst kopplat till patentutgångarna för Nexium och Crestor. Målet är dock att de läkemedel som lanserats under det senaste året, bland annat Forxiga med den aktiva substansen dapagliflozin för behandling av typ 2-diabetes, ska ta Astrazeneca tillbaka till 2013 års nivåer år 2017.

- I och med utköpet av BMS från diabetesprojekten har vi en av branschens starkaste diabetesportföljer. Där ser vi också att det finns ytterligare möjligheter med olika kombinationsprodukter, sade Jan Olov Jacke.

Målet för Astrazeneca är att till 2020 ha tio nya godkända substanser, enligt Briggs Morrison. Mer specifik än så ville han dock inte vara utan konstaterade att det både kan röra sig om egenutvecklade substanser och substanser förvärvade genom avtal med andra bolag. Han gjorde också klart att bolagets fokusområden är hjärta-kärl/metabolism, onkologi och andningsvägar/inflammation/autoimmuna sjukdomar och att man inte lägger mycket ny energi på områdena infektion och neurologi.

- Där har vi visserligen fortfarande några lovande projekt i pipeline, bland annat ett nytt antibiotikum och en substans för behandling av Alzheimers, som vi kände att det var rätt att fortsätta driva. Men det är inte våra kärnområden utan där satsar vi när vi ser en tillräckligt bra möjlighet, sade Briggs Morrison.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063