23948sdkhjf

Pfizer-topp i dialog med David Cameron

Pfizer försöker mildra den brittiska regeringens och forskningsvärldens oro över ett eventuellt köp av Astrazeneca. I ett öppet brev till premiärminster David Cameron lovar Ian Read, vd Pfizer, en fortsatt betydande verksamhet i Storbritannien.
I samband med att Pfizer tillkännagjorde det höjda budet på Astrazeneca på fredagsmorgonen offentliggjorde bolaget också ett brev som koncernchefen och styrelseordföranden Ian Read skickat till Storbritanniens premiärminister David Cameron. I brevet förklarar Ian Read sina avsikter med ett potentiellt förvärv av sektorkollegan och framtida satsningar i Storbritannien.

Brevet skickades med anledning av den oro som uppstått i Storbritannien då Astrazeneca har stark bas där med huvudkontor och stora forskningsanläggningar.

"Vi tror att logiken i en sammanslagning mellan Pfizer och Astrazeneca är övertygande. Genom att slå samman företagen bildas en kraftfull och världsledande forskningskompetens inom viktiga terapiområden som onkologi, inflammation, samt kardiovaskulära och metabola sjukdomar, där de akademiska forskningsresurserna i den "gyllene triangeln" i Oxford, Cambridge och London skulle utgöra en viktig komponent, tillsammans med den positiva miljö för investeringar som den brittiska regeringen har skapat."

Han fortsätter:

"I slutändan, inrättandet av världens största forskningsbaserade läkemedelsföretag i Storbritannien är, tillsammans med de åtaganden som gjorts i detta brev, en stark indikator på att de incitamenten din regering har skapat lockar framgångsrika företag till Storbritannien."

För att lugna den brittiska regeringen och forskarvärlden åtar sig Pfizer följande, enligt brevet:

- Storbritannien blir det sammanslagna bolagets skattehemvist

- Bygget av Astrazenecas planerade innovationshubb i Cambridge ska fullföljas

- Nyckelfunktioner som ska leda all europeisk och viss global forskning i koncernen baseras i Cambridge

- Minst 20 procent av det sammanslagna bolagets arbetsstyrka inom forskning och utveckling ska vara placerad i Storbritannien

- Pfizer ska aktivt söka möjligheter att lokalisera tillverkning i Storbritannien och behålla betydande tillverkning i Macclesfield

- Den europeiska verksamhetens huvudkontor baseras i Storbritannien.

- Minst två av Astrazenecas styrelseledamöter ska erbjudas plats i styrelsen i det nya bolaget.

Åtagandena gäller dock för en minimiperiod på fem år då Pfizer vill förbehålla sig rätten att omvärdera sina åtaganden i fall då marknaden signifikant förändras, skriver Ian Read i brevet.

Sverige nämns inte med ett ord i brevet.

...

Artikeln uppdateras löpande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062