23948sdkhjf

Pfizer kan kontra med högre bud

Tredje gången gillt. Under helgen har utländska medier rapporterat om rykten kring att ett nytt och därmed tredje bud från Pfizer kan vara på gång.

Pfizer förbereder ett höjt bud efter att det amerikanska bolagets andra budförslag avvisades av Astrazenecas styrelse efter bara fyra timmar i fredags. Det skrev den brittiska tidningen Daily Mail i helgen.


Tidningen skriver inte varifrån uppgifterna om höjningsförberedelserna kommer, men hänvisar till källor nära Pfizer när den skriver att bolaget inte har någon brådska med att lägga ett höjt bud före den 26 maj som är satt som deadline för ett regelrätt bud.

Samtidigt har den politiska temperaturen kring den föreslagna affären höjts under helgen. Labourledaren Ed Miliband sade att den brittiska premiärministern David Cameron har agerat "hejarklacksledare" till Pfizer och menar att regeringen bör införa ett slags test för att ta tillvara allmänhetens intresse när utländska aktörer vill köpa upp strategiskt viktiga bolag i Storbritannien, enligt Financial Times.

David Cameron slog tillbaka och en regeringstalesman pekade på att regeringen haft tidiga diskussioner med båda parterna i affären för att undvika tidigare regeringsmisslyckande i situationer som denna.

I samband med att Pfizer i fredags offentliggjorde sitt indikativa bud om motsvarande 50 pund per aktie lovade det amerikanska bolaget bland annat att minst 20 procent av det sammanslagna bolagets arbetsstyrka inom forskning och utveckling ska vara placerad i Storbritannien. Astrazenecas styrelse sade på fredagen att budvillkoren var otillräckliga och kritiserade bland annat den stora aktieandelen i det framlagda förslaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062