23948sdkhjf

Astrazeneca vädjar till ägarna

Astrazeneca framhåller bolagets framtida värde, som enskilt bolag, genom att uppdatera sin strategi gentemot aktieägarna.

Efter Pfizers närmanden släpper Astrazeneca en uppdatering kring bolagets strategier att bygga värde för aktieägarna. Under tisdagseftermiddagen svensk tid höll bolaget en telefonkonferens där ledningen svarade på frågor med anledning av Pfizers närmanden.


I fokus för presskonferensen var Astrazenecas nya strategi sedan ett och ett halvt år tillbaka. Ledningen, med vd:n Pascal Soriot i spetsen, framhöll att bäst värde för aktieägarna skapas genom att fortsätta enligt planerna, med ökat fokus på att fylla pipelinen inom bolagets tre fokusområden; onkologi, hjärta-kärl/metabolism samt andningsvägar-, inflammation-, och autoimmuna sjukdomar.


- För över ett år sedan hade vi inte mycket till utvecklingsportfölj. Nu, ett och halvt år senare har vi en av världens bästa portföljer, sa han under konferensen.


Bolaget har, sedan Pfizer gjorde sina budintentioner offentliga, haft mycket kontakt med aktieägare - vilket också intensifierats den senaste veckan. De aktieägare Astrazeneca hittills varit i kontakt med har på det hela taget uttryckt stöd för läkemedelsbolagets beslut om att avvisa Pfizers förvärvspropåer. Pascal Soriot medgav förvisso att det fanns åsikter kring Pfizers närmanden som täckte hela spektrumet men att reaktionen överlag alltså var till stöd för Astrazenecas inställning.


- Man kan förvänta sig många olika åsikter då vi har många ägare, men överlag har många stöttat oss i detta.


- Det tar ett tag för folk att vänja sig vid nya strategier, så det är inte konstigt att folk är skeptiska till vårt beslut. Men ju mer vi levererar, desto mer förtroende får vi för vår nya strategi, kommenterade han.

Samtidigt indikerade Pascal Soriot att bolaget skulle träffa fler ägare under den närmaste tiden för att diskutera den uppkomna Pfizer-situationen.

På frågan om varför inte Pfizer skulle kunna ge lika mycket värde som Astrazeneca då portföljen nu är så lovande svarade Pascal Soriot följande.


- Man måste förstå att vår pipeline förändrats mycket under de senaste 18 månaderna. Vi har i dag en organisation som är väldigt fokuserad, engagerad och motiverad att jobba mot att få genomslag i den medicinska forskningen, vilket är väldigt viktigt för de anställda. När man har dessa mål vill man fokusera på jobbet i sig och alla distraktioner kan påverka prestationen.


- En pipeline är något som är väldigt fragilt, därför ser vi att det är bättre att behålla fokus och att fortsätta med den strategi vi tagit fram. Ett företag är inte en maskin, utan en grupp av människor. Tro mig jag har varit med om många förvärv.


Briggs Morrisson, forskningschef, tillade:


- En utvecklingsportfölj är väldigt dynamisk där snabbhet har stor betydelse för att i ska kunna leverera. Ofta är fokus och fart utspädd i större bolag.


På frågan om det finns några förutsättningar under vilka som Astrazeneca skulle rekommendera aktieägarna att nappa på budet svarade Pascal Soriot:

- Vi tror på att vi skapar bäst värde genom att fortsätta fokusera på vår strategi och vår pipeline. Vi är väl medvetna om att vi ska ta hänsyn till aktieägarnas intresse i första hand och det tror vi att vi gör genom att fokusera på att skapa värde genom vår portfölj.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078