23948sdkhjf

Storägare tror på Astrazeneca som enskilt bolag

En av Astras tio storägare hyser tilltro till ett självständigt Astrazeneca.

Astrazeneca har en "god chans" att förbli ett självständigt bolag eftersom tilltron till ledningen är enormt stor. Det menar Martin Gilbert som är chef för Aberdeen Asset Management som finns bland det svensk-brittiska läkemedelsbolagets tio största ägare.


- De gör allt rätt och går i rätt riktning. Om Pfizer skulle gjort sitt drag för ett år sedan skulle jag ha sagt att Astrazeneca skulle ha haft en mycket liten chans att förbli självständigt, men bolaget har utvecklats betydligt sedan förra året, sade han till Radio Four enligt den brittiska tidningen The Telegraph.


Martin Gilbert gav även stöd till de politiker som vill att Pfizers uppköpsförsök ska granskas extra hårt med tanke på Astrazenecas betydelse för brittisk forskning.



- Vi måste titta på det här i ett brittiskt perspektiv eftersom det är så viktigt för vår forskning och utveckling här i Storbritannien och Pfizer har tyvärr ett rykte om att vara en hänsynslös kostnadsskärare, sade Aberdeen-chefen vidare.


Aberdeen Asset Management äger drygt 30,8 miljoner aktier i Astrazeneca, motsvarande 2,4 procent, enligt en ägarlista i Bloomberg. Med det är Aberdeen den tionde största ägaren i den sammanställningen.


The Telegraph skriver att Martin Gilberts argumentation illustrerar den skiljelinje som klyver Astrazenecas ägarled där vissa andra större ägare uppges vara ivriga att inleda förhandlingar med Pfizer. Vilka dessa storägare är nämns dock inte.


Enligt den brittiska tidningen kommer utskottet för vetenskap och teknologi att hålla en utfrågning i det brittiska parlamentet nästa vecka kring den föreslagna affären.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063