23948sdkhjf

Investor stöttar Astra-nej

Ännu en storägare ställer sig bakom Astra-styrelsens beslut att ge Pfizer kalla handen.

Investor står bakom Astrazenecas styrelse i avfärdandet av Pfizers approchering angående ett bud värt 50 pund per aktie. Det sade Investors vd Börje Ekholm vid en frågestund för aktieägare inför tisdagens årsstämma i investmentbolaget.


- Det är något vi till fullo står bakom; styrelsen har gjort helt rätt. Astrazeneca är ett innovativt bolag, med stark pipeline och bra förutsättningar att klara sig självt, sade han efter att ha redogjort för bakgrunden: först ett närmande på nivån 46:61 pund per aktie med ett brev till Astra-styrelsen i januari, sedan en höjd nivå till 50 pund med ett blandat kontant- och aktiebud.


Astrazeneca är Investors fjärde största innehav, och står för cirka nio procent av tillgångarna. Investor äger drygt fyra procent av bolaget, vilket gör det till läkemedelsbolagets femte största ägare enligt en sammanställning i Bloomberg. Störst är Blackrock med nästan åtta procent.


I Investors rapportavsnitt om dess syn på Astrazeneca betonas vikten av fortsatt FoU-produktivitet för att hantera patentutgångar, samt vikten av expansion på tillväxtmarknader och av operationell effektivitet. Inget nämns om läkemedelsbranschens marknadsstruktur.


Investors styrelserepresentant i Astrazeneca är Marcus Wallenberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063