23948sdkhjf

Anders Borg oroad över Pfizer-bud

Finansminister Anders Borg varnade på tisdagen sin brittiske kollega George Osborne för att lita på löften från Pfizer om bolaget köper Astrazeneca.
Finansminister Anders Borg varnade på tisdagen sin brittiske kollega George Osborne för att lita på löften från Pfizer om bolaget köper Astrazeneca.

- Vi är från svensk sida bekymrade över Pfizers bud på Astrazeneca. Pfizer tog ju över Pharmacia för ett antal år sedan och då gjordes det relativt starka utfästelser om att man skulle satsa på forskning i Sverige, sade Anders Borg vid en presskonferens efter ekofinmötet.

- Vi kan se att utfästelserna hade en väldigt svag verkan. Jag redovisade de svenska erfarenheterna för George Osborne, fortsatte han.

Vid köpet av Pharmacia visade det sig i stället att Pfizer fokuserade hårt på kostnadsbesparingar.Den svenska regeringen är också oroad av logiken i Pfizers bud, som mer handlar om skattefördelar än affärslogik.

- Det är inte bra när man blickar framåt. Fusioner blir ofta mer problematiska än man har räknat med. Och när denna fusion så tydligt motiveras av skatteskäl, ja då är det bekymrande, förklarade finansministern.

OECD-länderna behöver också arbeta för att minska skattekonkurrensen mellan länder. Därför bör man markera att samgåenden inte ska drivas av skattelogik.

Både Sverige och Storbritannien har vunnit på det väl fungerande samarbetet inom Astrazeneca, där man har prioriterat forskning och utveckling.

- Huvudkontoret kommer att ligga kvar i USA, och det har stor betydelse. Det kan mycket väl bli att både Sverige och Storbritannien förlorar på ett uppköp, sade Anders Borg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078