23948sdkhjf

Dialog i ägarnas "bästa intresse"

Pfizer gör ett nytt försök att fånga Astra-styrelsens - och aktieägarnas - intresse.

Om Astrazeneca styrelse skulle delta i samtal som ökar Pfizers förståelse för verksamheten och bolagets möjligheter kan det leda till en affär som Astrazeneca kan rekommendera.

Det är huvudbudskapet i ett pressmeddelande som Pfizer har skickat ut på tisdagsmorgonen med anledning av att bolaget ska ge en presentation till ägarna i Astrazeneca om fördelarna med en affär.

Pfizer menar att en involvering från Astrazeneca-styrelsens sida skulle ligga i aktieägarnas "bästa intresse" och att de gäller ägarna i båda bolagen. Samtidigt hävdar det amerikanska bolaget att det fortsatt kommer att vara "disciplinerat" när det gäller priset i en eventuell affär.

I övrigt upprepar Pfizer i mångt och mycket budskapet från den 2 maj då det andra budförslaget presenterades: det finns starka skäl - strategiska, operationella och finansiella - för ett samgående.

Pfizer hävdar också att ett Astrazeneca på egna ben kommer att stå inför utmaningar. Här framhålls särskilt att bolaget kommer tappa betydande försäljning på grund av att många produkter förlorar patentskydd de kommande åren och att forskningsportföljen till stor del innehåller högriskprojekt i tidig fas vilka kräver omfattande investeringar.

Parallellt med uppvaktningen av aktieägarna vill Pfizers vd Ian Read inte ge några löften om jobbgarantier i USA. I ett brev till guvernörerna i Delaware och Maryland skriver Ian Read att det är för tidigt att bedöma en eventuell affärs effekter på sysselsättning och tillverkning i de amerikanska delstaterna. De två delstaternas guvernörer har i ett brev krävt att Pfizer ska ge garantier om jobben i Delaware och Maryland liknande de löften som getts i Storbritannien.

"Eftersom vårt förslag befinner sig i en mycket tidig fas, och eftersom vi inte har direkta diskussioner, är det för tidigt att spekulera om specifika effekter detta kommer att ha på jobb och anläggningar i en viss stat", skrev Ian Read i ett brev till guvernörerna på måndagen.

Astrazeneca har cirka 3 100 anställda i Maryland och omkring 2 600 anställda i Delaware. Astrazenecas nordamerikanska huvudkontor ligger i Delaware.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078