23948sdkhjf

Oklart om britterna kan stoppa affär

Under gårdagens hearing med Pfizer och Astrazeneca uppstod frågetecken kring om och hur den brittiska regeringen kan påverka en affär mellan bolagen.

Det är oklart om och hur den brittiska regeringen egentligen kan stoppa en affär mellan Pfizer och Astrazenenca med nuvarande lagstiftning i Storbritannien.


- Som lagen är i dag har aktieägarna sista ordet. Med det sagt så vill jag ha ett bra förhållande till den brittiska regeringen, sade Pfizers vd Ian Read i samband med tisdagens utskottsförfrågningar i det brittiska parlamentet, rapporterar The Telegraph.

Pfizer-chefen betecknade de tre ministrar som bolaget fört samtal med som "tuffa representanter" för regeringen. Samtidigt menade han att de inte är i position att kunna förhandla med det amerikanska bolaget.

I dag har regeringen i Storbritannien makt att blockera en affär som hotar den nationella säkerheten, mångfalden i media eller den finansiella stabiliteten - sannolikt inga skäl som går att applicera på Pfizers eventuella köp av Astrazeneca.

Storbritannien näringsminister Vince Cable medgav på tisdagen också att ingripande skulle vara "komplicerat" men inte omöjligt, enligt The Telegraph.

Om de garantier Pfizer ger vad gäller exempelvis jobben i Storbritannien inte anses tillräckliga skulle det enligt näringsministern kunna bli tal om "legala medel" och här pekade Vince Cable i första hand på möjligheten att utöka den lag som ska skydda allmänintresset vid större affärer. Han framhöll också att EU-kommissionen "högst troligen" kommer att titta på konkurrensaspekterna av en eventuell affär.

På tisdagen framträdde även Astrazenecas vd Pascal Soriot i det brittiska parlamentet. Han medgav i en intervju med BBC bland annat att Astrazeneca-ledningen skulle rekommendera ägarna att acceptera ett bud från Pfizer om priset återspeglar bolagets fulla värde och ger kompensation för de risker som skulle uppstå vid en sammanslagning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062