23948sdkhjf

Business Sweden varslar

60 tjänster bort från företagsfrämjaren.
I januari i år stod det klart att Ylva Berg utsetts till ny vd för den halvt statliga myndigheten Business Sweden. Efter att nyligen ha tillträtt sin tjänst lägger hon fram en plan där 60 tjänster ska skäras bort från den svenska verksamheten, skriver Svenska Dagbladet. Det är mer än var tredje anställd. Som anledning till varslet nämns de senaste årens negativa finansiella resultatutveckling, samt en omorganisation som slagit fel.

- Det är oerhört tråkigt att behöva varsla om övertalighet, men vi måste anpassa vår verksamhet i Sverige, för att på ett effektivare sätt kunna utföra våra uppdrag. Business Sweden ska vara en främjandeverksamhet i världsklass, säger Ylva Berg i ett pressmeddelande.


- Givetvis är detta ett mycket tungt besked att lämna. Samtidigt som vi bygger vidare för ett starkare Business Sweden behöver vi nu även fokusera på att stötta våra medarbetare, avslutar Ylva Berg.


Om och hur nedskärningen påverkar life science-delen är i dagsläget oklart.


- Vi kan inte säga om det påverkar den enheten i detta läge, säger Mia Bartelsson Enayatollah, informationschef på Business Sweden.


Efter regeringens beslut om att slå ihop Exportrådet med Invest Sweden bildades Business Sweden, en organisation som ska främja investerarviljan i svenska verksamheter och stärka bilden av Sverige i den globala konkurrensen. I uppdraget ingår också att skapa affärsmöjligheter och främja kompetenscentran i bland annat branschspecifika kluster.


Invest Sweden fick under 2012 kritik efter att verksamheten i Kina uppmärksammades med att mygla med statistik, ha onormalt höga löner på Kinakontoret och fuska med tillståndshandlingar för kinesiska entreprenörer. Regeringen svar var att fasa ut organisationen i den dåvarande formen för att ge den ny styrning som en del av Exportrådet.


Business Sweden har kallat till fackliga förhandlingar.
Läs också:
Ny vd på Business Sweden
Exportorganisationen rekryterar erfaren ledare för att vända krisen.


Kritiserad organisation stöps om
Nu sjösätts den nya organisationen Business Sweden som ett resultat av att Invest Sweden och Exportrådet slagits samman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063