23948sdkhjf

Gambro varslar 60 anställda

Produktionen av en dialysmaskin modell äldre läggs ned. Den modernare ersättaren kommer att tillverkas utomlands.
Efter att det svenska medicinteknikbolaget Gambro köptes av amerikanska Baxter gör medtech-jätten nu nedskärningar i den svenska verksamheten. 60 tjänster ska bort från Gambro i Lund.

I dagsläget arbetar totalt 850 anställda i företagets svenska verksamheter. Vilka tjänster det rör sig om framgår inte i dagsläget men enligt tidningen Sydsvenskan handlar det om att bolaget lägger ner produktionen av en dialysmaskin av äldre modell.

- Det är ett tungt besked vi har lämnat i dag, men det handlar helt enkelt om att vi lägger ner produktionen av en dialysmaskin vars livscykel är över, säger Kristina Embring Klang, presschef på Gambro, till sydsvenskan.

Dialysmaskinen kommer att ersättas av en modernare variant som ska tillverkas i Italien. Till Sydsvenskan påpekar Kristina Embring Klang att nedläggningsbeslutet inte har något att göra med fusionen med Baxter.


Så påverkas Gambro av splitten
Drygt ett år efter att medicinjätten Baxter köpte upp svenska Gambro ska koncernen delas upp i två delar.

Baxter köper Gambro
EU-kommissionen godkänner Baxters köp av Gambro. Nu återstår enbart detaljer för att köpet ska slutföras.

Färre anställda i branschen
Antalet anställda inom life science-branschen har minskat rejält under de senaste åren. Enligt siffror som Life Science Sweden tagit fram har antalet arbetstillfällen gått ner med 17 procent på bara några år. Men en region bryter trenden.

Integrationsprocessen kan ta upp till sex månader
Konkurrensmyndigheterna ska godkänna Baxters köp av Gambro innan fusionsprocessen kan starta och än är det oklart hur den svenska verksamheten påverkas. ”Business as usual”, enligt kommunikationsdirektören.

Baxter köper upp Gambro
Uppköpsrykten besannas. Affären värd 26,5 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095