23948sdkhjf

"Vi är mycket oroliga för konsekvenserna"

Under en presskonferens i dag, fredag, gav regeringen officiellt sitt stöd till Astrazenecas styrelse i beslutet att avslå buden från Pfizer.
På fredagsförmiddagen höll regeringen en presskonferens med anledning av Pfizers närmanden mot Astrazeneca. Finansminister Anders Borg, näringsminister Annie Lööf och forsknings- och utbildningsminister Jan Björklund fastslog att en affär mellan Pfizer och Astrazeneca är förödande för svensk life science-industri, forskningen och arbetstillfällen i Sverige.

- Vi har valt att stötta Astrazenecas styrelse och ledning i sitt beslut att avvisa Pfizers bud. Vi har arbetat för att ta fram egna analyser som ger stöd för detta då det påverkar både life science-klustren och arbetstillfällen i Sverige, sa Anders Borg under presskonferensen.

De tre ministrarna var överens om att Pfizers närmanden är så nära ett fientligt bud man kan komma vad gäller att strategiskt försöka ta över ett bolag. Det faktum att Pfizer främst lyft fram skattetekniska skäl till affären gjorde inte saken bättre.

- Hade Pfizer valt att i första hand lyfta fram affärslogiken eller möjligheterna inom forskningen hade man varit i en mer normal process. Det vi ser nu är en väldigt fientlig affär då det färmst handlar om skattetekniska orsaker till budet, påpekade Anders Borg.

Också politikerna i USA har reagererat på Pfizers planer i Europa för att undvika skattebetalningar i mångmiljardklassen. Amerikanska myndigheter har gjort lagförändringar, men de börjar gälla först från och med årsskiftet.
- Pfizer har bara dessa månader på sig att göra en sådan här affär och det är säkert därför de gör en så aggressiv process.

Astrazeneca har i dagsläget 5 900 anställda i Sverige fördelat på produktionsanläggningen i Södertälje och forskningsanläggningen i Mölndal. Annie Lööf lyfte under presskonferensen det faktum att Pfizer, om än är världens största läkemedelsbolag, inte har en lika stark närvaro i Europa som Astrazeneca.

- Vi är mycket oroliga för vilka konsekvenser ett övertagande skulle ha för jobben i Sverige, Storbritannien men också hela Europa. Det är viktigt att komma ihåg att Pfizer ett stort globalt bolag men Astrazeneca är större i Europa.

Annie Lööf pekade också på att två tredjedelar av alla vetenskapliga artiklar som publiceras från Astrazeneca kommer från forskningen i Mölndal.

- Astrazenecas verksamhet i Sverige är viktigt för företaget globalt.


Annie Lööf är också oroad över de planer som Pfizer hittills presenterat där Sverige inte finns med på framtidskartan överhuvudtaget. Också att huvudkontoret, om affären blir av, kommer att placeras i USA är skrämmande, menar hon.

- Ju längre bort ett huvudkontor är från verksamhet desto större risk för personalnedskärningar finns det.

Anders Borg drog paralleller till Pfizers förvärvshistorik och särskilt vid uppköpet av Pharmacia under år 2002.


- Man ska komma ihåg att affären mellan Pharmacia och Pfizer fick ett positivt mottagande i Sverige då det begav sig och man fick bilden av att Pfizer skulle satsa i Sverige.

- Det som istället hände var en kraftig nedgång av personalen och nedmontering av forskningen och det är utsikter som tämligen kan ses som besvärliga.

Jan Björklund lyfte de satsningar och skatteincitament som regeringen infört för att underlätta för forskning och företag som är forskningsintensiva.

- Sverige är ett av de länder som satsar mest på forskning i förhållande till BNP. Vad gäller statliga investeringar i forskning så har vi ökat investeringarna väsentligt i Sverige.

Jan Björklund nämnde också statens deltagande in investeringarna i forskningscentrat Scilifelab, satsningarna på klinisk forskning, sänkning av bolagsskatten, investeraravdraget och FoU-avdraget som några av de incitament regeringen infört på området. Också satsningarna på elitforskare och spetsforskning nämndes.

- Det är nu många stora internationella experter som är på väg till Sverige och som kommer att lyfta svensk forskning avsevärt.


Till sist vädjade ministrarna till Astrazenecas ägare, där 88 procent består av utländska ägare, att noga överväga sitt beslut om Pfizer kommer med ett formellt bud. Utspelet är ett officiellt ställningstagande där regeringen ställer sig bakom Astrazenecas styrelses beslut om att avvisa Pfizer-buden.

- Styrelsen har gjort bedömningen att Astrazeneca står starkare som ett enskilt bolag och vi har jobbat för att stötta styrelsen i sitt beslut. Att Pfizer under den här tiden inte gjort några klargöranden för planerna framåt är ytterligare skäl till att överväga om det är en rimlig strategi från Pfizers sida, sa Anders Borg.

På frågan om vad den svenska regeringen kan göra för att hindra en affär svarade Anders Borg:

- Vi kan stötta Astrazenecas ledning och redovisa vår bedömning för internationella aktörer. Det vi tycker är det centrala är att markera ett stöd för Astrazenecas styrelse och ledning och signalera att läkemedelsforskning är av strategisk vikt för Sverige och Storbritannien och resten av Europa.

Samtidigt påpekade ministrarna att de under den senaste tiden arbetat på att synas i internationella medier för att nå ut till de utländska ägarna, senast i morse publicerade de en debattartikel i Wall Street Journal.

- Till sist är det ägarna som bestämmer men framtidsutsikterna är av vikt också för ägarna, inflikade Jan Björklund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203