23948sdkhjf

Simeprevir får godkänt i EU

Medivir och Janssens läkemedel mot hepatit C får grönt ljus av EU-kommissionen.
Medivir meddelar att preparatet simeprevir har fått marknadsgodkännande i EU för behandling av vuxna patienter med kronisk hepatit C av genotyp 1 och 4, i kombination med andra interferon och ribavirin. Det framgår av ett pressmeddelande.

Godkännandet följer på att det europeiska läkemedelsverket EMA:s expertpanel CHMP i mars gav en positiv rekommendation för simeprevir.

- Godkännandet i Europa är ytterligare ett steg i vår partners globala strategi för att möjliggöra bättre behandlingsalternativ för hepatit C-patienter. Det innebär samtidigt att Medivir nu kommer att kunna erbjuda behandlingen till patienter i de nordiska länderna, där vi innehar marknadsrättigheterna, säger Medivirs vd Maris Hartmanis.

Simeprevir är sedan tidigare godkänt i bland annat USA och Japan.

Olysio, mot hepatit C, fick en oväntat stark indikationstext, label, inom i EU i fredags då det godkändes.

Det skriver Handelsbanken Capital Markets i en dagsaktuell analyskommentar och pekar på att godkännandet även omfattar användning för en tolvveckorsbehandling i kombination med amerikanska Gileads huvudrival Sovaldi.

Det innebär sannolikt att Olysio får en potentiell snabbare försäljningskurva menar banken och understryker ett förmodat starkare försäljningsmomentum in i nästa år, vilket får banken att höja sin riktkurs till 155 kronor från strax under 140 och upprepa sin öka-rekommendation.

I fredags klättrade Medivir-aktien drygt 7 procent på EU-godkännandet. Vid 10-tiden på måndagen noterades aktien dock något lägre till drygt 137 kronor.

Hittills i år är Medivir-aktien upp hela 62 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109