23948sdkhjf

Nytt nej för Laquinimod

Active Biotechs läkemedelskandidat Laquinimod får ett nytt nej när europeiska läkemedelsverkets rådgivande kommitté omvärderat sitt nej från tidigare i år.
Active Biotech och dess partner Teva Pharmaceutical meddelar att det europeiska läkemedelsverkets, EMA, rådgivande utskott CHMP vidhållit sin bedömning från den 23 januari om att i nuläget inte rekommendera ett godkännande för behandling av relapserande remitterande former av multipel skleros, RRMS, i EU. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Bolagen håller fast vid och fortsätter att med full kraft driva den kliniska utvecklingsplanen för Nerventra, laquinimod, för behandling av multipel skleros, MS, och fokuserar på att utvärdera CHMP:s feed-back för att besluta om eventuella korrigeringar och tillägg till den nuvarande utvecklingsplanen", skriver bolagen i ett pressmeddelande.

För att ytterligare bekräfta fördelarna med Nerventra avseende minskad funktionsnedsättning genomför Teva Concerto-studien, som är den tredje fas III-studien i RRMS och undersöker 0.6 mg och 1.2 mg daglig dos av Nerventra. Vidare undersöker Teva Nerventras potential i progressiva former av MS. Den första studien för denna indikation förväntas startas inom kort.

"Vi är besvikna över utgången av omprövningen och kommer att arbeta med EMA för att göra Nerventra tillgängligt för MS-patienter i Europa", säger Michael Hayden, forskningschef på Teva.
Läs också:

Laquinimod får svårt att nå marknaden
Sannolikheten för att laquinimod ska nå marknaden är nu blott 20 procent mot tidigare runt 80 procent, menar investmentbanken Carnegies.

”Att de lyfter prekliniska data är förbluffande”
Att det var säkerhetsprofilen som laquinimod föll på gör Active Biotech förvirrade.

EMA säger nej till laquinimod
På fredagseftermiddagen kom beslutet att det europeiska läkemedelsverkets rådgivande kommitté inte rekommenderar EU-kommissionen att godkänna läkemedelskandidaten laquinimod för behandling av multipel skleros, MS.

Laquinimod på EMA:s agenda
Active Biotechs omprövningsansökan av MS-preparatet laquinimod kan komma att tas upp på det europeiska läkemedelsverkets möte i veckan.

Ingen granskning av Active Biotech
Ekobrottsmyndigheten lägger ner förundersökning mot Active Biotech.
Active Biotech anmäls för ekobrott
Anklagas för att vilseleda aktieägarna om sannolikheten för ett EU-godkännande av MS-preparatet laquinimod.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065