23948sdkhjf

Wallberg-Henriksson ny universitetskansler

Regeringen utnämnde i dag Karolinska institutets tidigare rektor till ny universitetskansler.


Under en pressträff presenterade i dag, tisdag, forsknings och utbildningsminister Jan Björklund den nye universitetskanslern. Ny på posten är Harriet Wallberg-Henriksson, tidigare rektor på Karolinska institutet.

- Harriet är en av våra främsta akademiska ledare med en bakgrund som tidigare rektor för Karolinska institutet. Hon har de erfarenheter som krävs och jag är väldigt glad för att Harriet accepterat detta uppdrag, kommenterade Jan Björklund under presskonferensen.


- Sverige har haft en universitetskansler i ett halvt årtusende men uppdraget har ändrats mycket under tiden. Från att ha haft uppdraget att leda ett lärosäte till Sveriges nu 40-tal lärosäten, är kanslerns uppdrag är att granska kvaliteten på alla dessa lärosäten och driva utvecklingen av dem.

Harriet Wallberg-Henriksson efterträder Lars Haikola och blir chef över universitetskanslersämbetet, som är en statlig myndighet. Myndighetens uppdrag fick en ny form den 1 januari 2013 efter att tre myndigheter på högskoleområdet slagits samman till två och tidigare Högskoleverkets verksamhet flyttats in i Universitetskanslersämbetets.

- Jag är väldigt glad åt förtroendet från Jan Björklund och regeringen. Det är ett väldigt viktigt och spännande uppdrag.

- Sverige är en kunskapsnation. Vi har en lång tradition av att ha hög kvalitet på utbildning och forskning, men vi måste utvecklas för att möta utmaningarna i framtiden.

Som framtida utmaningar nämnde Harriet Wallberg-Henriksson utmaningar som att använda mer it, anpassa lärosätena efter internationaliseringen, att stå sig i den internationell konkurrensen.


- Jag kommer framförallt att ägna mig åt tre delar, att ta fram ett nytt kvalitetssäkringssystem för högre utbildning, stärka Sverige internationellt genom att höja engagemanget för högre utbildning och att hitta former för att samverka mellan lärosätena, sa hon under presskonferensen.

Harriet Wallberg-Henriksson tillträder sin nya tjänst den 1 juni.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078