23948sdkhjf

Elekta fortsätter i samma spår

På tisdagsmorgonen gjorde Elektas nya vd rapportpremiär. I horisonten finns inga större strategiska förändringar, utan bolagets nya vd ska främst fokusera på att "olja maskineriet".

Elektas nya vd Niklas Savander har inte för avsikt att genomföra några större revolutionerande förändringar i strålterapibolaget. Snarare är mindre justeringar att vänta.

- Bolaget har en strategi som jag tror på och ligger fast. Vi har en enorm möjlighet inom cancervården. Samtidigt är det ett bolag som vuxit väldigt snabbt och
väldigt många år i rad, och kontinuerligt måste man jobba med förbättringar som effektivitetsprogram, kassaflöde och styrningen av rörelsekapital. Så det
handlar mer om att olja det befintliga maskineriet än om någon stor förändring, säger Niklas Savander i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt efter onsdagens
bokslut som tydligt understeg marknadens förväntningar.

Beträffande enskilda tillväxtmarknader som visat sig svagare under senare tid nämner vd:n bland andra Indien.

- Det är fråga om Indien och flera andra marknader. Mer än så vill jag inte bena upp det för dig. Ryssland var dåligt i år, men vi tror att det finns bra möjligheter att komma tillbaks i Ryssland, kommenterar vd.

Att kassagenereringen inte alls nådde målet på 50 procent under 2013/2014 utan stannade på 32 procent förklarar Niklas Savander delvis med en periodiseringseffekt:

- Det var främst två saker. Vi hade några stora betalningar som hamnade på fel sida om året och sen hade vi planerat fler leveranser för fjärde kvartalet som sen inte riktigt kom dit vi hade planerat. Det gör att vi sitter på ett större lager än normalt.

Är du övertygad om att du kan lyfta kassageneringen till runt 70 procent redan i år?

- Det är vår målsättning och vi jobbar varje dag för att komma dit.

Vad gäller prisbilden beskriver han den som stabil historiskt sett vilket han även bedömer kommer att fortsätta framöver.

- Det finns inga tecken på att prisnivåtrenden skulle vara på väg varken uppåt eller nedåt, säger han.

Efterfrågan för Elektas strålkniv, Gamma, kom tillbaka under det fjärde kvartalet efter ett klent tredje kvartal då bolaget tvingades vinstvarna.

- Gammakniven kom tillbaka bra under det fjärde kvartalet även om det inte lyckades rädda hela året. Jag är ganska optimistisk när det gäller Gammaknivens
framtid.

Hur ser du på förvärv?

- Det har ju varit ett verktyg för Elekta och det är möjligt att det är ett verktyg även för framtiden, säger vd.

Elektas omsättning växte med sju procent under det gångna räkenskapsåret. Bolagets långsiktiga prognos om att växa med 40 procent i organisk försäljning under tre
år fram till 2015/2016 är därmed skrotad.

- Vi har gett en ny prognos nu och den ersätter alla andra historiska prognoser, påpekar Niklas Savander.

Elektas nya vd Niklas Savander fick en tuff rapportpremiär. Orderingången och resultatet var klart lägre än väntat och dessutom levde inte heller bolagets kassaflöde och prognos för nästa räkenskapsår upp till marknadens krav. De många blankarna i aktien fick därmed vatten på sin kvarn.

Strålterapibolagets orderingång i det fjärde kvartalet, som sträcker sig från februari till april och som normalt är bolagets klart starkaste, landade på 3,9 miljarder kronor. Det var lägre än året innan och hela tolv procent sämre än vad analytikerna hade väntat sig.

Rörelseresultatet exklusive engångskostnader uppgick till 1 288 miljoner kronor. Det var visserligen något högre än i fjol men ändå sex procent under konsensus.

Elekta har under perioden tagit initiativ för att få upp lönsamheten och dessa insatser kostade 100 miljoner kronor under kvartalet.

- Vi vidtar åtgärder för att effektivisera organisationen för fortsatt tillväxt, skriver vd Niklas Savander som intog vd-posten på Elekta tidigare under 2014.

Och det var inte bara det fjärde kvartalet som svek. Elekta spår att omsättning kommer att växa med 7-9 procent i lokal valuta under det räkenskapsår som nyss inletts. Genomsnittsanalytikern trodde inför onsdagens besked att omsättningen skulle växa 10 procent 2014/2015.

Medicinteknikbolaget motiverar den försiktiga prognosen med "lägre tillväxt på vissa tillväxtmarknader och en stramare styrning av rörelsekapitalet". Noterbart är att Elektas orderingång i Asien och Stillahavsregionen, som tidigare varit bolagets tillväxtmotor, sjönk 25 procent i det fjärde kvartalet och med 17 procent under hela räkenskapsåret.

Det tog inte slut där. Kassaflödet sjönk kraftigt och Elektas så kallade kassagenerering, ungefär kassaflödet i förhållande till resultatet, låg på 32 procent under hela det gångna räkenskapsåret. Här har bolaget tidigare väglett aktiemarknaden genom att prata om 50 procent för året. Bolaget säger på onsdagen att målet är att få upp denna kvot till 70 procent under 2014/2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078