23948sdkhjf

Adenovir tar in tio miljoner

Nu ska Puls-bolaget fullfölja sin fas II-studie och förbereda exit.
Det Helsingborgsbaserade utvecklingsbolaget Adenovir Pharma avslutade nyligen en fulltecknad nyemission som gav bolaget tio miljoner kronor. Bolaget utvecklar ett läkemedel mot ögonsjukdomen epidemiskt keratokonjunktivit, EKC, där bolaget just nu har en pågående fas II-studie med läkemedelskandidaten ADP-209. Pengarna från nyemissionen ska användas för att avsluta fas II-studien och förbereda bolaget för försäljning.

- Vi räknar med att studien ska vara klar och att vi har resultat innan årets slut. Ambitionen är sedan att hitta en partner att sälja bolaget till inom 2015, säger Björn Dellgren, vd för Adenovir Pharma.

Bolaget för redan diskussioner med flera stora läkemedelsbolag med fokus på ögonsjukdomar, och Björn Dellgren säger att intresset har varit stort.

- Vi har inte själva varit aktiva utan har blivit kontaktade av andra. Problemet är inte att hitta en partner utan att hitta en partner som är beredd att betala rätt pris.

Hur mycket bolaget skulle vara värt vid en försäljning vill Björn Dellgren inte spekulera i, men efter den senaste nyemissionen är bolagsvärdet cirka 90 miljoner kronor. Läkemedelskandidaten ADP-209 mot EKC blir, om den når marknaden, det första läkemedlet mot ögonsjukdomen.

Tidigare i vår fick bolaget två miljoner kronor i utvecklingsbidrag från Vinnova . Pengarna ska användas för att utveckla en uppföljare till den nuvarande läkemedelskandidaten och kan komma att ingå i portföljen vid en eventuell försäljning.

Varför driver ni inte bolaget längre i egen regi?

- Strategin är att ta det till fas II, visa proof of concept i människa och sedan sälja det. Vi är ett virtuellt bolag utan några anställda och har inte kapacitet för att driva bolaget längre och göra större studier.

Adenovir Pharma är ett portföljbolag i företagsinkubatorn Puls som också är den största ägaren. Andra stora ägare är BWG-Holding, Länsförsäkringar Skåne, Sparbanksstiftelsens riskkapitalstiftelse och riskkapitalfonden Augmenta. I och med nyemissionen tillkom Dunkers stiftelse som investerare, liksom ett antal större privata investerare.

Vad händer med dig som vd för bolaget vid en eventuell försäljning?

- Då har jag fullföljt mitt uppdrag och kommer inte att följa med bolaget utan ta mig an nya projekt inom Puls.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062