Trepartsöverläggningar – den viktigaste parten saknas

| Av Cecilia Lunell | Tipsa redaktionen

Trepartsöverläggningarna bygger på goda intentioner men behöver utvecklas för att fullt ut komma Sveriges patienter till gagn, skriver Cecilia Lunell, kommunikationskonsult på Narva.

Regeringen har gett TLV i uppdrag att utveckla den värdebaserade prissättningen för läkemedel. Ett arbete som myndigheten redovisat i ett antal rapporter. Senast i oktober i år släpptes en om trepartsöverläggningarna, som är en central del i utvecklingen av den värdebaserade prissättningen.

Trepartsöverläggningar innebär en gemensam dialog mellan TLV, landstingen och läkemedelsföretaget för vissa utvalda läkemedelsområden eller för enskilda produkter. Tidigare kunde TLV fatta förmånsbeslut om vissa läkemedel, som trots det aldrig nådde patienterna ute i landstingen. TLV:s och landstingens syn på läkemedlet stämde inte överens, så landstingen slog till bromsen. Trepartsöverläggningarna har därför skapat stora förväntningar hos läkemedelsföretagen. När landstingen är med i processen i ett tidigare stadium finns hopp om en process där läkemedel når patienterna i större utsträckning.

Trots goda intentioner från TLV är läkemedelsföretagen inte helt nöjda med processen. Enligt en förstudie av Vårdanalys upplevs den som krånglig och svår att överblicka. Det är framförallt målen med trepartsöverläggningarna som uppfattas som otydliga. Vad är egentligen syftet? Att få lägre priser på nya läkemedel? Att öka priskonkurrensen för etablerade produkter? Eller är det i själva verket något annat? Det primära målet borde väl vara att skapa den bästa möjliga vården för patienter i hela Sverige?

Det är givetvis ett problem att målet med trepartsöverläggningar är otydligt eller uppfattas olika av respektive part. Om inte alla strävar åt samma håll så riskerar vi att tappa en stor del av effekten. En överhängande risk är att för mycket fokus läggs på pengar och att patienten hamnar i skymundan. Därför kan man undra varför det inte finns någon strukturerad samverkansform med patienterna, trots att det är den viktigaste gruppen.

Även kriterierna för urval av läkemedel till överläggningar upplevs som otydliga. Det är svårt att förutse vilka produkter som ska tas upp för diskussion, vilket är frustrerande för företagen. I praktiken innebär det gemensamma agerandet från landstingen att den svenska marknaden bara består av en kund. Det finns tillfällen när landstingen säger nej till förhandling. Det skulle kunna leda till att globala företag väljer att inte lansera en viss produkt i Sverige – hur bra är det för patienterna?

Varför säger landstingen nej till att förhandla? Det råder osäkerhet på den punkten. Det måste vara tydligt på vilka grunder det blir en förhandling eller inte. Om ett läkemedel uppfyller ett visst antal kriterier kanske det inte ska vara möjligt för landstingen att avböja förhandling? På så sätt får alla en rättvis chans vid förhandlingsbordet.

Det saknas också en tydlig praxis för trepartsöverläggningarna, förutsättningarna ändras från ärende till ärende. Det gör det svårt för företagen att förutse vilka beslut som kommer att tas. Att både urvalet och processen är luddig är ett allvarligt hot mot rättssäkerheten. Det ska inte råda någon osäkerhet kring varför och hur ett myndighetsbeslut har fattats.

Trepartsavtalen är en viktig process, som är baserad på goda intentioner. Men än så länge är den omogen och behöver utvecklas för uppnå målet: att nya innovativa läkemedel ska nå patienterna tidigare. Processen måste bli mer förutsägbar, tydlig och utgå från patienten. Frågan är hur länge vi har råd att vänta och hur långt företagens tålamod sträcker sig?

Text: Cecilia Lunell, Kommunikationskonsult på Narva och tidigare utredare på TLV


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Neoventa lanserar ny hjärtmonitor

Peptonic satsar receptfritt

Spindel istället för gris

Satsar miljoner på AI

Genom att använda artificiell intelligens finns möjligheter att utveckla beslutsstöd som vilar på en större mängd data än någon läkare skulle kunna samla ihop under ett helt yrkesliv.

Pharmacolog inleder samarbete om antibiotika

Kontigo satsar vidare mot spelberoende

Tungviktare blir rådgivare åt Biovica

Förra året fick han Bröstcancerföreningarnas Riksorganisations utmärkelse – nu blir han medicinsk rådgivare åt Biovica.

Arkiv

Kancera går vidare till klinisk Fas I

Cantargia förstärker

Drottningens demensmöte

Internationella stormötet Dementia Forum X samlade toppnamn och kungligheter.

EU-miljoner till Idogen

Det Lundabaserade forskningsbolaget får 2,9 euro från EU för utveckling av vaccin.

Ny vd för Hermes medical solutions

Regeringen snabbutreder Naloxon

Life Science Sweden i Almedalen

Pledpharma redo för ny klinisk studie

Välkommen till nya lifesciencesweden.se!

25,9 miljarder till landstingen för läkemedel

De vann SwedenBio Award 2017

Årets vinnare prisas för sitt arbete med att utveckla behandling mot hematologisk cancer.

Diagnostikmetod får cancerceller att lysa rött

Kommersiellt blod till Scibase styrelse

Placeboeffekt påverkar alla

Gener påverkar risken för astma

Guido Oelkers blir vd för Sobi

Double bond förstärker med Kinaambassadör

Diamyd går vidare med diabetesvaccin

Cellatlasen publicerar unika resultat i Science

Sverige lyckas med barnvaccinationer

Hon tar medicinteknik till SDS

Synact pharma redo att starta klinisk fas I

Rön om fibromyalgi kan förändra vården

Ny sjukvårdsdirektör i landstinget i Kalmar

Fortsatt satsning på nyanlända apotekare

Barncancerfonden satsar 63 miljoner

Lyckad kampanj för insamling av läkemedel

Ny finansdirektör hos Elekta

Wallenberg centrum i Umeå invigt

Sänd till en kollega

0.139